Rene Favaloro kimdir? Google Arjantinli öncü kalp cerrahını doodle ile andı

Buenos Aires’li Favalaro koroner baypas ameliyatını klinik sahaya taşımasıyla biliniyor

Google, koroner baypas ameliyatına katkılarıyla hatırlanan Arjantinli öncü cerrah Dr. Rene Favaloro’yu 96. doğum gününde özel bir "doodle" ile andı.

Buenos Aires’in yerlisi Favaloro böyle bir sürecin “babası” olarak anılmakta çok istekli olmasa da koroner baypas ameliyatını klinik sahaya taşımasıyla biliniyor.

La Plata’da 12 Temmuz 1923’te doğan Favaloro 1948’de La Plata Üniversitesi’nden tıp diplomasıyla mezun oldu ve kariyerine La Pampa eyaletinde köy doktoru olarak başladı.

Doktorun 2000’deki ölümünün ardından Dr. Denton A Cooley’in onun için kaleme aldığı yazıda Favaloro’nun burada yaşadığı 12 yıl boyunca “hastalarına önleyici tıp konusunda eğitim verdiğini, bu bölgede ilk ‘mobil’ kan bankası ile genel ve cerrahi hemşireleri eğittiği kendi ameliyathanesini kurduğunu” belirtti.

Favaloro 1962’de Cleveland Kliniği’ne katıldı ve göğüs cerrahisine olan ilgisini sürdürdü.

 

rene.jpg
Rene Favaloro (Pinterest)

 

Mayıs 1967’de Favaloro sağ koroner arterinde tıkanıklık yaşayan 51 yaşındaki bir kadını ameliyat etti. Doktor hastaya safenöz aortokoroner baypas uyguladı. Favaloro böylelikle kadının bacağındaki bir damarı tıkanıklığın etrafındaki kan akışını yeniden yönlendirmek için kullandı.

Cooley yazdığı ifadelerde Favaloro’dan “Koroner arter baypas ameliyatının ‘babası’ ismini taşımaktan her zaman tereddüt etse de o koroner baypas ameliyatını klinik sahaya tanıtmasıyla anmamız gereken bir cerrah” diye bahsetti.

Arjantin’e 1970’lerde dönen Favaloro tıbbi bakım, araştırma ve eğitime adanmış bilimsel Favaloro Vakfı’nı kurdu.

Favaloro 29 Temmuz 2000’de intihar etti. Ölümü, Arjantin’deki 1990 sonlarında yaşanan ekonomik durgunluğun etkilerinin yanı sıra ülkedeki sağlık ve bilimsel araştırmaların durumu üzerine de ulusal bir tartışma başlattı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Çağlar Paldar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU