NASA, Ay'a yapay kadın göndermeye hazırlanıyor

Mankenlere Helga ve Zohar adı verildi

Cansız mankenler bu yaz Orion kapsülü içinde uzaya çıkacak (NASA)

NASA, Ay'a ilk kadın astronotu yollama planını gerçekleştirmek için önce yapay kadın bedenlerini kullanacak.

Uzay ajansının Artemis adını verdiği görev kapsamında, 2026'da başlaması planlanan mürettebatlı Ay uçuşları şu anda insansız denemelere sahne oluyor.

NASA, bu yaz Ay'ın çevresinde turlaması için Orion uzay aracını fırlatmaya hazırlanıyor. Uzay ajansının açıklamasına göre Artemis I diye adlandırılan bu denemede cansız kadın mankenler yer alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Helga ve Zohar adı verilen cansız mankenler, astronotların Dünya atmosferinin dışındaki radyasyon seviyelerinden nasıl etkileneceğini ortaya koyacak.

Zira uzmanlara göre, Orion Dünya'nın manyetik alanının dışında kalacağı için Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki mürettebattan bile daha sert bir radyasyon ortamına maruz kalacak.

Geleceğin kadın astronotlarını bu radyasyondan korumanın en iyi yollarını bulmak için bu iki insan benzeri manken uzaya gönderilecek.

Mankenlerden birine uzay firması AstroRad'ın geliştirdiği özel bir koruma yeleği giydirilecek. Diğer mankense tamamen korunmasız olacak.

Bu sayede bilim insanları koruma giysisinin verimliliğini de değerlendirebilecek.

Deney, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafından tasarlanan ve MARE adı verilen bir dizi denemenin parçası.

DLR Radyasyon Biyolojisi Departmanı'ndan Thomas Berger, "Tüm Ay uçuşu boyunca radyasyon seviyelerinin kadın astronotları tam olarak nasıl etkilediğini ve hangi koruyucu önlemlerin buna karşı koymaya yardımcı olabileceğini bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

90 santimetre boyundaki Helga ve Zohar'ın ağırlığı sadece 36 kilogram. Ancak sıradan cansız mankenlerden çok daha farklılar.

10 bin sensör ve 34 radyasyon dedektörüyle donatılan mankenler, yetişkin bir kadının kemiklerini, yumuşak dokularını ve organlarını taklit eden malzemelerden yapıldı.

Bu, uzay istasyonları ve uyduların konuşlandırıldığı, alçak Dünya yörüngesinin dışına çıkan astronotlar için tasarlanan, şimdiye dek yapılmış en büyük radyasyon deneyi olarak görülüyor.

İki cansız manken, yaklaşan fırlatma için NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'ne kısa süre önce getirildi. Fırlatmadan yaklaşık bir ay önce Orion kapsülüne yerleştirilmeleri planlanıyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Auto Evolution

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU