Dünyanın en güçlü roketinde yakıt sızıntısı

NASA roketi fırlatma rampasından indirmeye karar verdi

98 metrelik uzay aracı, derin uzay görevlerinin itici gücü olabilir (NASA)

NASA'nın Ay'a göndereceği mega roketi SLS, yakıt sızıntısı nedeniyle son denemelerden geçemedi.

Uzay ajansı en son 14 Nisan Perşembe günü yapılan geri sayım provasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle roketi fırlatma rampasından indirmeye ve üretim tesisine geri götürmeye karar verdi.

Bu da Artemis adı verilen Ay görevinde gecikmeler olabileceğini düşündürüyor.

Tam adı Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) olan aracın şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket olduğu biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2,5 milyon kilogramlık roket, tepesine monte edilen 23 bin kilogramlık Orion kapsülüyle birlikte martta fırlatma rampasına yerleştirilmişti.

Ancak uzay ajansı o zamandan beri fırlatmayı birçok kez ertelemek zorunda kaldı. Zira roket, fırlatma provasını geçmeyi başaramıyor.

Fırlatma provaları, roketin yakıtla doldurulması ve gerçeğine hazırlanma amacıyla sahte bir geri sayım yapılması anlamına geliyor.

Bu prova aslında 1 Nisan için planlanmıştı ama mürettebatın roketi yakıtla doldurmasını engelleyen bazı teknik sorunlar nedeniyle 11 Nisan'a ertelenmişti.

Ancak bu tarihten önce yakıt düzeneğinin önemli bir parçası olan roket valfinde bir hata tespit edilmişti. Bu nedenle ekip, prova planını değiştirmiş ve roketin  üst aşamasına değil, yalnızca SLS çekirdek aşamasına yakıt verme kararı almıştı.

14 Nisan'daki son provada bu kez rokette sıvı hidrojen sızıntısının meydana geldiği bildirildi. Yakıtın mobil fırlatma kulesinden SLS'ye uzanan hatlardan birinden sızdığı anlaşıldı.

Prova sona erdiğinde sıvı oksijen tankının yaklaşık yüzde 49'u, sıvı hidrojen tankınınsa sadece yüzde 5'i dolmuştu.

İlk önce NASA, 21 Nisan Perşembe günü yeni bir deneme yapabileceklerini açıkladı. Ancak uzay ajansının son güncellemesine göre bu plan da rafa kaldırıldı.

Ajans şu anda roketi fırlatma rampasından alıp, Kennedy Uzay Üssü'nün Araç Montaj Binası'na geri götürme, hatalı valfi değiştirme ve sızdıran hat sorununu giderme kararı aldı.

Bu durumun Ay görevini ne kadar etkileyeceği ve geciktireceği henüz netleşmedi.

Öte yandan SLS roketini geliştiren ekip bu durum karşısında pes etmeyeceklerini söylüyor. Artemis fırlatma görevleri yöneticisi Charlie Blackwell-Thompson, "Verilerin bizi sonraki adımlara götüreceğine dair hiçbir şüphem yok" dedi.

Bu aracı fırlatacağız ve uçmaya hazır olacağız.

Dünyanın en güçlü roketi Mars'ın kapısını aralayacak

İnsanlar, en son NASA'nın 1972'deki Apollo görevinde Ay'a gitmişti. Uzay ajansı 2026'da Artemis misyonuyla insanlı Ay uçuşlarını yeniden başlatmayı planlıyor.

İşte bu uçuşlarda SLS ve Orion uzay araçları kullanılacak. Ajans, bu görevin Artemis I adını verdiği ilk aşamasında iki uzay aracıyla uçuş denemesi yapacak.

Nisan ayı içinde başlayacak görevde Orion uzay aracı mürettebatsız fırlatılacak ve Ay'ın etrafında yol alacak.

NASA, yaklaşık 2 bin 760 santigrat derece ısı yaratan bir hızla Dünya'ya yeniden girişi sırasında Orion'un ısı kalkanıyla ilgili verilere yakından bakacak.

NASA, nihayetinde 2020'lerin sonunda Ay yüzeyinde ve çevresinde insanların barınacağı, sürdürülebilir bir üs kurmayı amaçlıyor.

Bu deneyimden elde edilen veriler, uzay ajansının uzayın derinliklerine yolculuk için kullanılacak.

NASA'nın Güneş Sistemi'ndeki ilk hedefiyse Mars. Gelecekte Kızıl Gezegen'de tıpkı Ay'daki gibi kendi kendine yetebilen bir üs kurulması planlanıyor.

NASA Başkanı Bill Nelson, "Uzay Fırlatma Sistemi, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket. Bu, Dünyadaki en güçlü roket" diyor:

Ve Orion, şimdiye kadar insanları uçurmuş, insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa gidecek. Uzayda, astronotlar için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzun süre kalacak.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU