ABD'de Yahudi düşmanlığı hadiselerinin geçen yıl yüzde 34 arttığı açıklandı

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği, 1979'dan bu yana Yahudi düşmanlığı hadiselerini takip ediyor

(AP)

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği'nin (ADL) sayımına göre ABD'deki Yahudi düşmanlığı hadiselerinde geçen yıl yüzde 34'lük artış gerçekleşerek toplamda 2 bin 717 taciz, vandallık veya saldırı vakasıyla rekor seviyeye ulaşıldı.

ADL'nin listelediği hadiselerin çoğunluğu taciz vakası oldu. 850'den fazla vandallık vakasının çoğu gamalı haç içerirken, ölümle sonuçlanmayan 88 saldırıyla da 2020'ye göre yüzde 167 artış kaydedildi.

Rapora göre Yahudi düşmanlığı hadiseleri, Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde uzun süredir yaşayan Filistinli topluluğunu zorla tahliye etme girişimi sebebiyle İsrail ve Hamas'ın askeri çatışmaya girdiği Mayıs 2021'de hızla arttı.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki yüzlerce Filistinli öldürülmüş ve aralarında önemli sayıda sivilin de bulunduğu binlerce kişi yaralanmıştı. En az 13 İsrailli hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede yaşanan son yılların en büyük askeri çatışması uluslararası dikkati üzerine çekmiş ve ABD genelindeki kentlerde Filistin yanlısı gösterileri tetiklemişti. Bu gösterilerde İsrail, Hamas şiddetine orantısız yanıt vermek ve Gazze'deki sivil yerleşim bölgelerini bombalamakla suçlanmıştı.

Çatışmaya bir dizi farklı yolla tepki veren Amerikalı Yahudiler, ADL'ye göre yine de yüksek düzeyde Yahudi düşmanlığına maruz kaldı. Vakalar İsrail karşıtı düşüncelere açıkça bağlı olmasa da mayısın son 20 gününde Yahudi düşmanlığı hadiseleri yüzde 46 arttı.

ADL, İsrail veya Siyonizm karşıtı düşünceler içeren olayları da "klasik Yahudi düşmanı nefret" veya "Yahudilerin İsrail'i gerçekten desteklediği ya da öyle algılandığı için şeytanlaştırması" ifadeleri içerdiği takdirde, Yahudi düşmanlığı hadiseleri arasında sayıyor. Birlik, İsrail'in veya Siyonizm'in eleştirilmesini ise tek başına Yahudi düşmanlığı olarak listelemiyor.

En fazla Yahudi düşmanlığı hadisesi New York, New Jersey ve Kaliforniya'da yaşanırken, bunları Florida, Michigan ve Teksas takip etti. Geçen yıl yaşanan Yahudi düşmanlığı hadiselerinin toplamda yüzde 58'i bu 6 eyalette görülse de ABD eyaletlerinin hepsinde vaka kaydedildi.

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesi sonrası 2017'de hızla artan Yahudi düşmanlığı hadiseleri o zamandan beri yüksek seviyede kalmayı sürdürüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU