Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'da öğrenciler, Başbakan Rajapaksa'nın evine girmeye çalıştı

Ülkede yakıt kıtlığı nedeniyle günde 7,5 saati bulan elektrik kesintileri yapılıyor

Yaklaşık 21 milyon nüfusa sahip Sri Lanka, bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizle mücadele ediyor (Reuters)

Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'da binlerce üniversite öğrencisi, Başbakan Mahinda Rajapaksa'nın başkent Kolombo'daki konutunun önünde dün toplandı.

Protestocular, Rajapaksa ve Rajapaksa'nın kardeşi olan Devlet Başkanı Gotaaya Rajapaksa'nın istifasını istedi.

Polis, evin önündeki kişilerin başka bölgelerdeki göstericilerle birleşmesini önlemek için başkent sokaklarında barikatlar kurdu.
 

Protesto
Protestocuların Guy Fawkes maskesi taktığı görüldü (AFP)


Protestocularsa barikatları yıkarak konuta girmeye çalıştı. Konutu koruyan duvarlara tırmanan bir öğrenci "Yolu kapatabilirsiniz. Ancak bütün hükümet eve gidene kadar mücadele etmemizi durduramazsınız" diye konuştu.

Polis, Başbakan Rajapaksa'nın eylem sırasında konutta olmadığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19 pandemisinin turizmi ve yurtdışındaki Sri Lankalıların memleketlerine gönderdiği parayı etkilemesinin ardından döviz rezervlerinin azalması nedeniyle ülkede petrol, petrol ürünleri, gıda ve ilaç gibi çok sayıda ithal ürün temin edilemiyor.

Yakıt kıtlığı nedeniyle 22 Şubat'tan bu yana günde 7,5 saati bulan elektrik kesintilerine gidiliyor.

Güneydoğu Asya ülkesi ekonomik kriz yüzünden bir süredir gösterilere sahne oluyor. Devlet Başkanı Rajapaksa'nın konutunun önünde de iki haftadan fazla bir süredir her gün binlerce protestocu kamp kuruyor.

Güneybatıdaki Rambukkana'da geçen hafta polisin protestoculara müdahalesinde bir kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmıştı.

"Yalnızca benim liderliğimde gerçekleşmeli"

Başbakan Rajapaksa, protestocuların geçici bir hükümet kurma çağrılarını iki gün önce reddetmişti. "Farklı politikalara sahip insanların aynı fikirde olmadığında geçici hükümetin ne anlamı var?" diyen Rajapaksa, şöyle konuşmuştu:

Bir anlaşma olmalı ama bu mümkün değil. Geçici hükümete ihtiyaç varsa bu yalnızca benim liderliğimde gerçekleşmeli.

Maliye Bakanı Ali Sabri başkanlığındaki heyetse, Uluslararası Para Fonu (IMF), yetkilileriyle görüşmek için gittiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarını sürdürüyor.

IMF tarafından dün yapılan açıklamada, heyetle yapılan ilk görüşmeler "verimli" olarak nitelendirildi.

Öte yandan Sri Lanka Menkul Kıymet Komisyonu, ekonomik koşullar sebebiyle borsanın geçen hafta boyunca kapatıldığını duyurmuştu. Bugün açılan Sri Lanka borsası, yüzde 13'lük düşüşün ardından bir kez daha kapatıldı.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU