Netflix'in problemi şifre paylaşımı değil, birbirinin aynısı yapımlar

Asıl sorun Netflix'teki içeriklerin eskisi gibi olmaması

Netflix ekibinin paniklemesi doğal (Reuters)

Bu hafta Netflix, 10 yıldan uzun süredir ilk kez abone sayısının düştüğünü bildirdi: Platform, yılın ilk üç ayında 200 bin hesap kaybetti. Şirket 2022 boyunca 2 milyon abone daha kaybedeceğini öngörüyor. Netflix'in (Disney, Amazon, Discovery, HBO gibi) rakipleri daha düşük fiyatlar sunup daha fazla talep gören programlara yer vererek arayı kapatıyor.

Netflix'in gördüğü rağbet pandemi süresince fırlasa da kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte müşteriler dijital yayıncılığın eski lideriyle ilişkilerini hızla kesmeye başladı.

Netflix başının biraz dertte olduğunu bizzat itiraf ediyor. Hissedarlara verdiği bildiride şirket "şifrelerin hane halkı tarafından paylaşılmasının daha fazla kişinin Netflix'i kullanmasını ve deneyimlemesini sağlayarak büyümelerinin artmasına yardım ettiğini" açıkladı. Şirket "bir üyenin hanesinde paylaşımı her zaman kolaylaştırmaya çalıştıklarını, profil ve aynı anda birden fazla yerde izleme gibi özellikler sunduklarını" belirterek devam etti.

Kuşkusuz şu ana kadar iyi bir hayat sürüyorduk: Netflix şifrelerimizi partnerlerimizle, ailemizle, arkadaşlarımızla, süpermarket sırasında epey hoş görünen adamla gelişigüzel paylaşıyorduk. Adeta yaramaz yurttaşlar gibi davranarak müşfik dijital yayın devinin iyi niyetini sömürüyorduk.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık bu gırgır şamatanın sona ermesi gerek. Yeter artık, diyor şirket.

Fakat bu kadar uzun süre mağduru oynamak, Netflix'in şifre paylaşımını kaldırma kararını Noel Baba'yı çocuğun elinden yeni zıplama çubuğunu alırken yakalamışız gibi daha da sarsıcı kılıyor.

Netflix ekibinin paniklemesi doğal. Bu kayıpların bazılarını telafi etmek için şifrelerini paylaşan aboneleri kısıtlamaktan daha iyi ne olabilir? Netflix Genel Merkezi'nde saklanan uzmanlar dünya çapında 100 milyondan fazla hanenin platformun içeriklerine erişebilmek için paylaşılan bir şifre kullandığını tahmin ediyor. Şili, Kosta Rika ve Peru'da şifre paylaşımını engellemenin farklı yollarını denedikten sonra Netflix artık sınırlama yollarını dünyaya açmayı planlıyor. Bu kısa süre içinde dünyanın dört bir yanındaki hanelerden şifre paylaşımı için ekstra ücret alınabileceği demek.

Fakat Netflix şifrelerini evlerinin dışında paylaşabilmeleri için kullanıcılardan ekstra ücret almanın izleyicilerin pişman olup platforma başları önde geri gelmesini sağlayacağını düşünüyorsa fena halde yanılıyor.

Gerçek şu ki Netflix'teki içerikler eskisi gibi değil. 1990'ların ortalarında Netflix izlemede devrim yaratıyordu: Aboneler için hiç görülmemiş bir formatta yeni film ve dizi yığıyordu.

Ama şimdi? Platformun içeriği genel itibariyle abartılı ve fazla pişmiş hissi veriyor. Cevherleri bulmak için, ki o da tercih algoritmalarının arkasında gizlenen bir cevher gerçekten varsa, elekten geçirilmesi gereken çok fazla içerik var gibi görünüyor.

Reddit'teki bilhassa öfkeli bir kullanıcı Netflix'in "bebeklerin sıçmasından daha hızlı orijinal içerik pompaladığını" söylemiş. Başkalarıysa platformu "kalite yoksunu programlar, Adam Sandler'ın işleriyle dolu bir kütüphane ve kötü genç odaklı beyaza boyanmış içerikle" suçlamış.

"Diana: The Musical'ın" gerçekten de Netflix'in 2021'de ciddiyetle yaptığı bir film olduğunu unutmayalım. Filmdeki favori şarkı sözüm:

Guinness'ten daha iyi / mastürbasyondan daha iyi / birkaç poz çek, para cebinde.

Dolayısıyla şu dönemde şifre paylaşımını kaldırma kararı tuhaf geliyor. Netflix tüketicilerin aboneliklerini iptal etmesinden ve hesaplarını gerçekten izlemek istedikleri bir şey bulduklarında geri açmasından zaten mustarip.

İçeriğin kalitesi düşmeye devam ederken şifre paylaşımının cazibesinin de çekim gücünü kaybetmesiyle Netflix bir zamanların abone havuzunu bir su birikintisine dönüşmüş halde bulabilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU