SEC başvuruları Elon Musk'ın daha fazla Twitter hissesi satın alabileceğini gösteriyor

Musk'ın Twitter üzerindeki sınırlı kontrolü yönetim kurulundaki koltuğuna bağlıydı fakat şimdi kuruldan çekilmesiyle şirkette daha fazla kontrol satın alabilir

(Reuters)

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yapılan başvurular, Elon Musk'ın ileride Twitter üzerinde daha fazla kontrol satın alabileceğini ortaya çıkardı.

Haber SpaceX'in sahibi milyarderin, yönetim kuruluna katılmasında hızlı bir u-dönüşü yapan sosyal medya şirketi için çalkantılı bir haftanın ardından geldi.

Musk, SEC'e ilk olarak 4 Nisan'da Schedule 13G formu (bir şirketin toplam hisselerinin yüzde 5'inden fazlasına sahip olunduğunda yapılması gereken beyanat -çn.) sunmuştu ve bu adımı, 5 Nisan'da Twitter'ın yönetim kurulundaki yerinin duyurulmasıyla tartışmalara yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmaların nedeni formun yönetim kurulunda oturarak şirkette doğrudan çıkarları olacak kişiler için değil, şirkette pasif çıkarları bulunacak yatırımcılar için olmasıydı.

Dahası Elon Musk, Twitter'daki payını kamuoyuna 11 gün geç açıklamıştı ve bu, milyardere 156 milyon dolara mal olabilecek bir kural ihlali. SEC, Musk'a para cezası uygulayabilir fakat bu muhtemelen sadece yüz binlerce dolarla sınırlı olacaktır. Ne Musk ne de SEC, ihlal hakkında Washington Post'a yorum yapmadı.

Musk daha sonra "aktif" bir yatırımcı olduğunu belirten güncellenmiş bir 13D formu sundu. Bu yeni belge, Musk'ın "görüşlerini Kurul'a ve/veya Şirket'in yönetim ekibi üyelerine ve/veya kamuoyuna sosyal medya veya diğer kanallar aracılığıyla ifade edebileceği" ve "Kurul'la görüşmelere katılabileceği" anlamına geliyor.

Milyarderin platformla halihazırda çalkantılı bir ilişkisi vardı; platform aracılığıyla Tesla'nın hisse senedi fiyatını manipüle ettiği iddia edilmiş, kripto para birimlerinin değerini şişirmiş, eski eşi müzisyen Grimes'la tartışmış ve Vernon Unsworth'u asılsızca pedofiliyle suçlamıştı.

Musk yakın zamanda Twitter'ı fikirlerine ivme kazandırmaya çalışmak için kullanmıştı. Buna sosyal medya şirketinin daha sonra geçen yıldan beri üzerinde çalıştığını iddia ettiği bir düzenleme düğmesi ve kullanıcıların hesaplarının doğrulanması için ödeme yapabilmeleri önerisi de dahil. Bu tweetler şu an silinmiş durumda.

İdeolojik olarak Musk, "'Twitter algoritmasındaki' fiili önyargının kamu söylemi üzerinde büyük bir etkiye sahip olması karşısında endişe duyduğunu" söyleyerek kendisini ifade özgürlüğünün savunucusu olarak sunmuştu. Uzmanlar Musk'ın, Tesla çalışanlarını şirketin otonom sürüş teknolojisini eleştirdikleri için kovduğuna dikkat çekmişti.

Twitter'ın CEO'su Parag Agrawal, şirketin Musk'ın girdilerine "açık kalacağını" fakat "ileride dikkat dağıtıcı şeyler olacağını" ve Musk'ın atanmasının "sicil kontrolüne bağlı" gerçekleştirildiğini söylemişti.

Dahası, yönetim kurulu koltuğu Musk'ın Twitter'da satın alabileceği hisse oranını yüzde 14,9'la sınırladı; Musk'ın şirketin daha fazlasını satın alıp almayacağı şimdilik belirsiz olsa da uzmanlar Musk'ın yönetim kurulunda olmasının şirket üzerindeki gücünü azaltacağını fark ettiğini öne sürüyor.

Reuters'a konuşan kaynaklar Musk'ın sosyal medya şirketinin anlaşmayı kabul etmesinden haftalar önce Twitter'dan bir yönetim kurulu koltuğu istediğini belirtti.

Twitter yorum yapmayı reddetti. Musk, The Independent'ın yorum talebine haber yayına girene dek yanıt vermedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU