AFP: İslam dünyası, savaşın gıda fiyatlarını artırması nedeniyle sade bir ramazana hazırlanıyor

"Artık birden fazla yemek çeşidini karşılayamıyoruz"

Mısır, geçen seneki buğday ithalatının yaklaşık yüzde 80'ini Rusya ve Ukrayna'dan yaptı (AFP)

Rusya - Ukrayna savaşı, dünyanın pek çok yerinde tüketim mallarının fiyatının artmasında sebep oldu.

Ramazan ayına girmeye hazırlanan İslam dünyası da fiyatların fırlamasının sıkıntısını çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP, Ortadoğu ve Afrika'daki Müslüman ülkelerin durumunu inceledi.

Haberde, "Oruçlarını büyük aile yemekleriyle açma geleneği olan Müslümanlar, hızla artan gıda ve yakıt fiyatları yüzünden en temel gıda ürünlerini bile karşılamak için mücadele ediyor" ifadesi kullanıldı.

Zira buğday, yağ ve mısır gibi birçok önemli emtianın ihracatının büyük bölümünü Rusya ve Ukrayna oluşturuyor. Rusya'nın istilası ve uygulanan yaptırımlardan dolayı ihracatta meydana gelen aksama, Ortadoğu ve Afrika'da açlık krizi korkusunu kamçılıyor.

Örneğin Filistinli yetkililer, tüketim malları fiyatlarının yüzde 11'e varan oranda arttığını kaydetti.

İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de yaşayan Sabah Fatoum, "Yüksek fiyatlar ramazan ruhunu etkiliyor ve bozuyor. Fiyatların daha da artacağını duyuyoruz. Bu, milletin üzerinde bir yük" diye konuştu.

"İnsanlar dayanamıyor"

2014'ten beri iç savaşın hüküm sürdüğü Yemen, halihazırda dünyanın en kötü insanı krizlerinden biriyle mücadele ediyor. Ülkede gıda fiyatları geçen yıldan bu yana ikiye katlandı. Ayrıca buğday ithalatının yaklaşık üçte biri Ukrayna'dan sağlanıyordu. Bu durum, kıtlığın büyümesi korkusunu artırdı.

Başkent Sana'da yaşamını sürdüren Muhsin Salih, fiyatların normalde de ramazan ayı öncesinde arttığını, ancak bu yıl "çılgınca yükseldiğini" ifade etti:

İnsanlar buna dayanamıyor. Ekonomi çok zor durumda. Yemen'deki çoğu kişi fakir ve bitkin.

11 yıldır süren iç savaşla boğuşan Suriye'de nüfusun yaklaşık yüzde 60'ının gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.

Ülkede yemeklik yağ fiyatları, Rusya - Ukrayna savaşının başlamasından bu yana iki kat arttı. Yağın yanı sıra buğday, şeker ve pirinç de sınırlı miktarda satılıyor.

Şamlı Basma Şabani, geçen yılki ramazanda da krizin olduğunu belirtti:

Ancak bu yıl masamızdan daha fazla yemek kaldıracağız gibi duruyor. Artık birden fazla yemek çeşidini karşılayamıyoruz. İleride bu tek yemeğe bile ulaşamayacağımızdan korkuyorum.

Tunus'ta gelenekler zarar görüyor

Tunus'ta bir gelenek olan ramazan boyunca yemek bağışlamak, fiyatların artmasıyla yok olmaya yüz tuttu. Haberde, "Hayırseverler artık temel ihtiyaç ürünlerini kendilerini için bile tedarik etmekte zorlanıyor" ifadesi yer aldı.
 


Ramazanda yıllardır yemek bağışı toplayan Muhammed Melek, bu durumu şöyle anlattı:

Bağış sepetimiz genellikle bir saat içinde dolardı. Ancak bu yıl farklı. Bazı kişiler bize 'Önce kendimize yemek bulalım' bile diyor.

Ekonomik krizin vurduğu bir diğer ülke olan Lübnan da Moskova-Kiev arasındaki krizden etkileniyor.

Yardım kuruluşu Care International'ın Lübnan Direktörü Bujar Hoxha, her ramazanda görülen dayanışmanın bu yıl "test edileceğini" söyledi:

Yerel piyasadaki hiperenflasyon ve yükselen gıda fiyatları, uzun zamandır beklenen ramazan ayını birçok Lübnanlı için zorlaştırıyor. Pek çok kişi, iftar sofrası kurmak için mücadele edecek.

Mısır'da da halk keselerini sıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rusya'nın saldırısından sonra sübvansiyonsuz ekmek fiyatının yüzde 50 artmasının ardından fiyatı sabitledi.

Başkent Kahire'den Orn Badrehya "Önceden üç kilo sebze satın alan bir kişi şimdi sadece bir kilo satın alıyor" dedi.

"Ramazan çok farklı olacak"

İsyan ve son 40 yılın en feci kuraklığıyla mücadele eden Somali, bir yandan da artan fiyatlarla uğraşıyor. Somalili Adla Nur, "Yakıt ve gıda fiyatları arttığı için bu ramazan çok farklı olacak" diye konuştu.

AFP, "Petrol zengini Suudi Arabistan bile sıkıntıyı hissediyor" diye yazdı. 38 yaşındaki Ahmet El-Esad, fiyatların bütün kalemlerde arttığını vurguladı:

Aynı ürünler için her seferinde yaklaşık 20-30 riyal daha fazla ödüyorum.

 

Independent Türkçe, AFP, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU