Meslek itibarsızlaştırıldı, öğretmenler hedef haline geldi… "Okullarda ciddi disiplin sorunu yaşanıyor"

Eğitim uzmanı Taştan, öğretmenlerin kenar semtlerde şiddet, özel okullarda ise mobbing ve etkisiz bırakılmayla karşı karşıya olduklarını söyledi. Eğitimci Bozdoğan ise öğretmenliğin aşındırılmasının disiplinsizliği arttırdığını belirtti

Ankara'da özel bir okulda bir öğrencinin ders anlatan öğretmeninin yanına giderek dans etmesi ve daha sonra yüzüne dokunmasının yer aldığı görüntüler sosyal medyada tepki çekti.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Benzer olaylar son yıllarda başka illerde de yaşandı. Kimi zaman şiddete dönüşen hadiseler oldu.

Örneğin 16 Şubat 2022'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki bir lisede Remzi Ö., öğrencisi tarafından darp edildi.

Örnekler çok, listeyi uzatmak mümkün. Peki bunlar münferit mi yoksa okullarda bir disiplin sorunu mu yaşanıyor?

Soruyu cevaplayan uzmanlar, durumun pek de münferit olmadığı görüşünde. 

ali taştan.jpg
Ali Taştan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Öğretmenlerin tüm yetkileri tırpanlanmış durumda"

Eski bir öğretmen ve eğitim uzmanı Ali Taştan, aynı zamanda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na eğitim politikalarında danışmanlık yapan bir isim.

Taştan, okullarda son yıllarda özellikle öğretmenlere karşı artan bir disiplin sorunu olduğunu iddia eden uzmanlar arasında.

Taştan'a göre öğretmenlerin tüm yetkileri tırpanlanmış, bir yaptırım gücü kalmamış durumda. Ondan dolayı da öğrenciler, öğretmenleri ciddiye almıyor, söylediklerini yapmıyorlar. Bu da bir şekilde disiplinsizliğe yol açıyor.

12 yıllık zorunlu eğitimde başarılı, başarısız herkesin sınıfı geçtiğini ve neredeyse herkesin teşekkür, takdir aldığını ve bunun da eğitimin niteliğine ciddi anlamda olumsuz etki yaptığını ifade eden Taştan, "Sınıfta kalma kalktı. Öğrenci her halükarda sınıfı geçeceğini biliyor. Bu da öğretmen ne anlatırsa anlatsın ne uyarıda bulunursa bulunsun önemsemiyor. Öğretmenin okulda söz hakkı kalmamış durumda" dedi.

"Öğretmene karşı şiddet olayları daha çok kenar semtlerdeki okullarda"

Neredeyse her hafta bir öğretmenin öğrencilerden ya da velilerden kaynaklı bir şiddete maruz kaldığını ancak bunların genellikle basına yansımadığını aktaran Taştan, "Tartaklanma olayları özellikle kenar semtlerde yaşanıyor. Buralarda öğretmenin rolü çocukları sınıflarda tutmaktan öteye gitmiyor. Çocukların üzerinde kontrolü sağlamak oldukça güçleşmiş durumda. Öğretmenler de bunu görüyor ve bu bir tükenmişlik yaratmış durumda. Elbette suç çocukların değil sistemin sorunu" diye konuştu. 

pandemi.jpg
Özel okullar da öğretmenlerin disiplin yaşamada sorun yaşadığı yerlerden / Fotoğraf: AA

 

"Paralı okullarda öğretmenin eli kolu tamamen bağlı"

Kenar semtlerde şiddet olayları yaşanırken paralı eğitim verilen ya da daha elit semtlerdeki okullarda ise başka bir sorun var. Taştan, buralarda yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı:

Buralarda da öğretmenlere mobbing var. Özel okullarda öğretmenlerin eli kolu tamamen bağlı. Veli ne derse o oluyor. Çocuğuyla ilgili kararı alıyor. Öğretmenin tespit ettiği sorunları öğretmenin yöntemiyle değil, kendi yöntemiyle çözüyor.

"Aşırı hassas veliler de okullardaki disiplinsizliği artırıyor"

Günümüzde velilerin abartılı duyarlılığı, her olaya müdahil olma, hep kendi çocuğunu haklı görme çabalarının da okullarda disiplin sorununu artırdığını söyleyen Taştan, şunları kaydetti:

"Yani şimdi mesela öğretmen sınıfta disiplinsiz davranışlar sergileyen bir öğrenciyi yerinden kaldırıp başka yere oturttuğu zaman velisi 'çocuğumun psikolojisi bozuldu' diye tepki gösteriyor. Kalkıp okula geliyor hatta CİMER'e şikayet ediyor. Öğretmenler bu tür şikayetlerden soruşturmalardan bıkmış durumda. Tamam öğretmenler içinde de sıkıntılı insanlar olabilir ama bunlar minimum seviyede."

öğretmençorlu.jpg
Tekirdağ Çorlu'da 2018'de yaşanan olayda da yine öğrencilerin öğretmenleriyle dalga geçip görüntüye almaları tepki çekmişti

 

Özel okullarda karne dönemleri öğretmenlere veli baskısı

Karne dönemlerinde öğretmenlerin her gün veliler tarafından arandığını öne süren Taştan, "Yazılı notu mesela 80 almış çocuk. Sözlü notları da genelde yazılıya paralel verilir. Ama 80 verdiğiniz zaman veli baskı yapıyor ortalaması yükselsin diye. Bu özellikle maddi durumu iyi olan semtlerde ve özel okullarda oluyor. 'Niye benim çocuğum 100 almadı' diye hesap soruyor. Öğretmen takdir yetkisini bile veli ve farklı unsurlar ele geçirmiş durumda burada. İdare de bununla uğraşmamak için öğretmene baskı yapıyor. 'Tamam yükseltin notunu' diyor. Bu şekilde bir yapay başarı da ortaya çıkıyor" yorumunda bulundu. 

özgürbozdoğan.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Eğitim-Sen

 

"Öğretmenlik mesleğinin aşındırılması onları sürekli hedef haline getiriyor"

Halen bir lisede öğretmen olan eğitim uzmanı, sendikacı Özgür Bozdoğan da okullarda son yıllarda bir disiplin sorunu olduğunu doğruladı.

Disiplinsizliği sadece liselerle sınırlamanın pek mümkün olmadığını aktaran Bozdoğan, "Genel olarak öğretmen rolüne dönük bir aşınma söz konusu. Öğretmenliğin itibarsızlaştırılması, öğretmenlerin hedef haline getirilmesi, sürekli öğretmenlikle ilgili siyasi iktidarın tasarrufta bulunması, en son öğretmenlik meslek kanunuyla yaşanan aşınma sonuç olarak öğretmenleri sürekli hedef haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

"Siyasi baskılar da var"

Güvencesizliğin yanı sıra kimi yerlerde siyasi baskıların da olduğunu belirten Bozdoğan, "Çoğu yerde AKP il, ilçe teşkilatları ya da kimi işte tarikatlar, cemaatler, öğretmenler üzerinde ciddi baskı kuruyor. Yani öğretmenler bu anlamda ciddi sıkıntılı" diye konuştu.

Bozdoğan, bunun yanında eğitimin içinin boşaltılmasının okullara ve eğitime yönelik öğrencilerin beklentisini her geçen gün azalttığını öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada okusam ne olacak diyor. Eğitime dönük tutumları olumsuz hale geldiği için de öğretmene dönük bir şey yapmakta hiçbir sıkıntı görmüyor. Yani bu sadece bir disiplin meselesi değil esasında. Toptan bir eğitim sisteminin yani eğitimin tümden çökmesinin bir sonucu bu. Eğitim aracılığıyla hayatında anlamlı bir fark yaratacağına inanmayan bir öğrencinin öğretmene, okula, arkadaşlarına, sınavlara dönük her şeyi yapması mümkün.

şiddet.jpg
Okullardaki şiddet olaylarına karşı yapılan bir basın açıklaması

 

"Meslek liselerinde ve kent çevrelerinde parasız okullarda öğretmenlere karşı disiplinsizlik daha çok"

Öğretmenlere yönelik disiplinsiz davranışların yüksek puanla öğrenci alan okullardan ziyade meslek liselerinde ve daha çok kentlerin çevresinde sınavsız öğrenci alan okullarda yoğunlaştığına da dikkat çeken Bozdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

Ankara'nın göbeğinde iki tane okul birbirine iki kilometre mesafede. Birinde çok fazla disiplin olayı olup öğretmenler, öğrenciler çok ciddi sorunlar yaşarken bir başkasında sorun yaşanmıyorsa burada sorunun üstünü biraz kazımak lazım. Siz öğrencilerinizde eğitime dönük olumlu tutum geliştirirseniz, eğitimin onun hayatına katkı katacağına inandırırsanız öğrenciler de ona göre öğretmene ve derslerine karşı tutum takınıyor. Yoksa sırf lise diploması almak için ailesinin baskısıyla geliyorsa orada artık her şey, her disiplinsizlik olayı olur. Daha vahimi de olur ki oldu da öğretmenlerin tartaklandığı olaylar gördük. Gebze'de bir öğretmen arkadaşımız öğrenci tarafından bıçaklandı.

ömeryılmaz.jpeg
Ömer Yılmaz açıklama yaparken / Fotoğraf: Veli Der

 

"Pandemide 1,5 yıl okuldan uzak kalan çocuklarda adaptasyon sorunu çözülemedi"

Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz da pandemi sürecinde öğrencilerin 1,5 yıl süresince okuldan uzak kaldığına dikkat çekerek şunları söyledi: 

 "Okula dönüşte bir oryantasyondan geçmedikleri için ciddi adaptasyon sorunları yaşadılar. Bu sorunlar halen sürüyor. Halen okula gitmek istememek, isteksizlik sorunu yaygın bir şekilde görülüyor. Tabii ki bu okuldan uzun süreli kopuş dönüşte de beraberinde ciddi disiplinsizlik yarattı."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU