Bir otomobilde ele geçirilen ve "kaliforniyum" olduğu öne sürülen madde hakkında uzman yorumu: Kaliforniyum ekmek gibi taşınmaz

Bolu'da ele geçirilen ve 72 milyon dolar değerinde olduğu iddia edilen madde gerçekten kaliforniyum mu? Uzmanlar yanıtladı...

Bolu'da, düzenlenen operasyonda "kaliforniyum" olduğu değerlendirilen 18,01 gram radyoaktif madde ele geçirildi.

Anadolu Ajansı'nın Bolu Valiliği'ne dayandırdığı haberine göre Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar kapsamında Atatürk Orman Parkı yanında durdurulan bir otomobilde “kaliforniyum” olduğu belirtilen madde ele geçirildi.

Açıklamada ele geçirilen maddenin 72 milyon dolar olduğu söylendi. 

Madde incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderilirken, ekiplerin 5 şüpheli hakkında soruşturma başlattığı belirtildi.

Kaliforniyum
Bolu'da, düzenlenen operasyonda "kaliforniyum" olduğu değerlendirilen​​​​​​​ madde / Fotoğraf: AA


“Kaliforniyum maddesi ekmek gibi taşınmaz”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Nükleer Enerji Profesörü İnci Gökmen, kaliforniyum maddesinin insanların olduğu yerde bulunamayacağını yüksek koruma olmadan taşınamayacağını söyledi.

Söz konusu maddenin karakteristik ışınımları olduğunu ve bunun insan sağlığına son derece zararlı olduğunu kaydeden Gökmen, “Radyoaktif taşıyan maddeler ekmek gibi taşınmaz. kurşundan yapılan kalın bir koruma kabının içinde saklanmalıdır” dedi.

“Kaliforniyum taşıyan kişi bir haftada ölür”

Konuyla ilgili ulaştığımız Nükleer Teknoloji Bilgi Platformu Koordinatörü ve fizik yüksek mühendisi Adil Buyan, 18 gram olarak belirtilen kaliforniyum maddesinin ciddi radyoaktif salınımlarının olduğunu söyledi.

Buyan, Bolu’da kaliforniyum maddesinin ele geçirilmesiyle ilgili, “Genelde bu tip maddeler sahte çıkıyor. Bazı sahtekarlar diğer sahtekarlara satıyor. Bu maddenin analizini Atom Enerji Kurumu yapacaktır. Bugüne kadar çıkan ölçümlerde bu ele geçirilen maddelerin genelde uyduruk olduğunu gördük” dedi.

Buyan, söz konusu maddenin taşıyanı 1 hafta içerisinde öldürebileceğinin altını çizdi.

“Bu madde gümrük kapılarından geçmez, dedektörler var. Böyle bir şey mümkün değil” dedi.

Kaliforniyum nerelerde kullanılır?

Kaliforniyum, nükleer araştırmalarda fizyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında da kullanılan bir elementtir.

Periyodik tabloda aktinitler serisinde bulunan Kaliforniyum, yeryüzünde bilindiği kadarıyla doğal bir şekilde elde edilememektedir. Fakat çeşitli nükleosentezlerin meydana gelmesi nedeniyle uranyum cevherlerinde birkaç dakikalığına da varlığını sürdürmektedir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU