İnsan hakları örgütlerinden çağrı: Ukrayna'da kadınların cinsel sağlık hizmetine erişimi sağlanmalı

Bir kampanyacı, "Avrupa hükümetleri, insani yardımlarının kadınlarla kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili insan haklarına öncelik vermesini sağlamak zorunda" dedi

Kampanyacılar, dünya liderlerinden savaşın harap ettiği Ukrayna'dan kaçan bu kadınların kürtaj ve acil doğum kontrolüne erişiminin sağlanmasını istedi (The Washington Post / Heidi Levine)

Sahadaki insan hakları kampanyacıları, Ukrayna'dan kaçan kadınların kürtaj ve doğum kontrolü ihtiyaçlarının karşılanması ve üreme sağlıklarının korunması gerektiğine dair uyarıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Af Örgütü ve bölgedeki yerel örgütlerin de arasında bulunduğu 60'tan fazla kuruluş, hem Ukrayna'daki kadınların hem de Slovakya, Polonya, Macaristan, Moldova ve Romanya'ya kaçmak zorunda kalan yerinden edilmiş kadınların karşı karşıya kaldığı durumdan "ciddi endişe duyduklarını" belirtti.

Kampanyacılar, dünya liderlerinden savaşın harap ettiği Ukrayna'dan kaçan bu kadınların kürtaj ve acil doğum kontrolüne erişiminin sağlanmasını istedi.

Polonya merkezli Kadın ve Aile Planlaması Federasyonu'nun (Federation for Women and Family Planning) başkanı Krystyna Kacpura şunları söyledi:

Ukrayna'dan Polonya'ya gelen kadınlarla kız çocuklarının bir an önce temel cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişebilmesi gerekiyor.

Şu anda Polonya'da ciddi engellerle karşılaşıp rahatsız edici durumlarla baş ediyorlar.

Ukrayna, Moldova, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya'daki yerel kuruluşların imzaladığı "eyleme geçme çağrısı" regl ürünleri, doğum kontrolü, kürtaj ilacı gibi temel cinsel sağlık ve üreme sağlığı ilaçlarıyla malzemelerini de içeren insani yardımlar talep ediyor.

Avrupa Üreme Hakları Merkezi'nden Leah Hoctor şunları söyledi:

Avrupa hükümetleri insani yardımlarının kadınlarla kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili insan haklarına öncelik vermesini sağlamak zorunda.

Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine yönelik sağlam siyasi irade ve mali destek, kadınlarla kız çocuklarının sağlığının ciddi zarar görme risklerini ele almak ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten korunmayı sağlamak için hayati önem taşıyor.

Slovakya merkezli feminist sivil toplum kuruluşu Seçim Yapma Özgürlüğü'nden (Freedom of Choice) Adriana Mesochoritisová ise şunları ekledi:

Slovakya'da Ukrayna'dan kaçan kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinde çok fazla boşluk var.

Bu kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini almasını sağlamak için devlet yetkililerinin acilen harekete geçmesi gerekiyor.

Uyarı, Ukrayna makamlarının Rus güçleri tarafından bombalanan Mariupol'daki tiyatronun bodrumunda en az 1300 kişinin hâlâ mahsur kaldığını belirtmesinin ardından geldi.

Savaşın ön saflarındaki sağlık uzmanları da önceki günlerde The Independent'a, ilaç ve ekipman eksikliği çeken bomba sığınaklarında doğum yapan Ukraynalı kadınların yaşamlarının risk altında olduğunu söylemişti.

Kampanyacılar, hastanelerin bombalandığı uyarısında bulunurken Rusya'nın istilası sonrasında Ukrayna'da doğum yapan hamile kadınlar için su, ilaç ve kan yetersizliği olduğunu belirtti.

Ukrayna'nın acil durum servisleriyse Rusya'nın istilasından bu yana hastaneler, ulaşım tesisleri, halkevleri ve kreşler gibi yüzlerce yapının yerle bir edildiği uyarısında bulunmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU