Ukrayna'dan tahliye olan Türk öğrencilere okul aranıyor, sıralama şartı tutmayan öğrenciler eğitim hayatlarından endişe ediyor

Ukrayna'dan yüzlerce Türk öğrenci de kaçtı. Eğitimlerine devam etmek isteyen ama mevzuata takılan öğrenciler "ortada kalmaktan" korkuyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının kapsamlı bir savaşa dönüşmesinin ardından ülkede bulunan Türk vatandaşlarının önemli bir bölümü Türkiye'ye tahliye edildi. Ukrayna'da yaklaşık 4 bin de Türk öğrenci, ülkenin çeşitli üniversitelerinde eğitim görüyordu. Bu öğrenciler şimdi eğitimlerine devam edip edemeyeceklerini düşünüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen gün bir açıklama yaparak, Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş için 3 bin 600 kişinin başvurduğunu açıkladı. Ancak, yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için ortaya konulan şartlar birçok öğrencinin eğitim endişesi yaşamasına neden oldu.

Şartlar arasında Ukrayna'da okuyan öğrencilere, üniversiteye girdiği tarihte YKS'ye girmiş olma veya yeniden sınava girip bazı bölümlerdeki özel sıralamayı sağlama zorunluluğu var. 

Bu sıralamalar tıp fakülteleri için 50 bin, hukuk fakülteleri için ise 125 bin. Daha önce, savaş bölgelerinden gelen öğrenciler için bu şartlar uygulanmamıştı. 

Harkov Uluslararası Karazin Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Başak Çam, Ukrayna'dan tahliye edilen Türk öğrenciler büyük bir stresten çıktıklarını belirterek, "Bu öğrenciler eğitimlerinin devamlarını istiyorlar" dedi.

 

Harkov.jpeg
Rusya tarafından hedef alınan yerlerden biri de Harkov'daki Karazin Ünivesitesi oldu / Fotoğraf: Twitter


"Baraj şartı pandemi döneminde uygulanmadı"

Pandemi dönemindeki yatay geçiş başvurularında "YKS şartının" göz ardı edildiğini söyleyen Çam, "Pandemi global bir durumdu. Şu an ise savaş sadece bir bölgede oluyor ama öğrenciler böyle bir mağduriyet yaşıyor. Pandemi döneminde geçiş yapan öğrencilerin, altında eğitim yapabilecekleri bir çatı vardı. Benim üniversitem bombalandı. Geri dönüş yapabileceğim bir üniversitem yok. 2 ay ya da 2 dönem sonra değil üniversiteme geri dönebilmem önümdeki 3 yıl boyunca geri dönebileceğimi düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

"Değil sınıflarımızda oturmak, şu an yürüyeceğimiz bir sokağımız bile yok" diyen Çam, Her yer delik deşik, çukur ve enkaz. Öğrencilerde travmalar var. Ne öğrenciler dönebilir ne de aileleri tekrar onları gönderebilir" şeklinde konuştu.
 
Benzer durumda olan öğrencilerden biri de Odessa Ulusal Denizcilik Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınır öğrencisi Salih Zeki Peçe.

Ukraynaca, İngilizce ve Rusça öğrendiğini ve deniz hukuk alanında uzman bir avukat olmak istediğini aktaran Peçe, "Başka ülkelerin vatandaşlarına, şiddet ve savaş mağduru öğrenci sıfatıyla yatay geçiş hakları verildi. Biz bu ülkenin vatandaşıyız ve bu hakkı kullanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Salih Peçe Twitter.jpg
Salih Zeki Peçe

 

"Bu şartları Ukrayna'da en fazla 50 kişi karşılar"

YÖK'ün, normal şartlardaki yatay geçiş şartlarını savaş mağduru öğrencilere dayattığını söyleyen Peçe, "Bu şartları Ukrayna'da karşılayacak öğrenci sayısı 40 ya da 50'yi geçmez" dedi. 

Ukrayna'da 2 blok arkalarına bomba düştüğünü söyleyen Peçe, Ukrayna ve Hukuk Tarihi hocaları Mikola İvanoviç Mihalutsa'nın savaşmak için bir direniş birliğine katıldığını söyledi.  

"Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendi"

Bu meselede "gömleğin ilk düğmesinin yanlış iliklendiğini" söyleyen Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak, Türkiye'de YÖK'ün sonrasında aldığı kararlar nedeniyle 65 bin kişinin mağduriyet yaşadığını belirtti. 

 

Vahdet Özkoçak
Vahdet Özkoçak

 

Tıp, hukuk, mühendislik ya da eğitim gibi fakültelere, nitelikli öğrenci kazanmak için bir baraj getirildiğini ifade eden Özkoçak, "Bu amaç değerli bir amaçtı. Türkiye'de bu barajı geçemeyen öğrenciler, aileleri tarafından belki de evlerini arabalarını satarak yurtdışına okumaya gönderildi. Bu çocuklar Türkiye'ye geldiğinde, oyunun ortasında değiştirilen kurallar nedeniyle denkliklerini alamadı" diye konuştu.

"Hem denkliklerini alamayanların hem de Ukrayna'dan gelen öğrencilerin mağduriyetleri giderilmeli"

YÖK'ün, Ukrayna'dan gelen öğrencilere öncelikle "özel öğrenci statüsü" verdiğini kaydeden Özkoçak, şunları kaydetti:

YÖK, 65 bin denklik mağduru gencimiz varken, belli bir sıralamayı almamış öğrencilerimiz geldiğinde hemen bu hakkı verelim istemiyor. Yığınlar haline gelmiş öğrencilerimizin denkliklerini fark dersleri ve staj koşuluyla verelim. Ukrayna'da savaş ortamından gelen gençlerimize de bir defaya mahsus olmak üzere istisna yapalım. Bu dereceleri beklemeyelim. Çünkü onlar da savaşın çıkacağını bilerek oraya gitmediler. Bu gençlerimizin de mağduriyetlerinin giderilmesi lazım. YÖK'ün yeni yönetimi, eski yönetimin aldığı yanlış kararları tekrar etmemesi gerekir.

  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU