Savaşın içindeki ailesini kurtarmak için Ukrayna ordusuna gönüllü yazılan Türk: Silahımı alarak ordudan çıkarttılar, 'Türkiye hükümeti, Türk milis almayın talebi iletti' dediler

Ukrayna'da savaşın ortasında kalan ailesini kurtarmanın en kestirme yolu olarak orduya gönüllü yazılmayı düşündü. Oraya ulaşamadan ordudan çıkartıldı. Ukrayna ordusuna yazılan bir Türk'ün hikayesi

Eşi ve çocuğunu kurtarmak için orduya yazılan Türk vatandaşı Şimşek / Fotoğraf: Facebook

Ukrayna saflarında Rusya'ya karşı savaşmak için kamuflajları giyenler arasında bir Türk vatandaşı da vardı ancak Ukrayna ordusu yetkilileri dün (4 Mart) gönüllü Türk savaşçının teçhizatlarını geri aldı ve ordudan çıkardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O Türk, Kocaelili Arif Şimşek. 

Gönüllü olarak orduya yazıldığını ancak bir rütbelinin silahını alarak kendisini ordudan çıkardığını ifade eden Şimşek, Ukraynalı yetkilinin kendilerine "Türkiye, Ukrayna ordusunda Türk milis istemiyor" dediğini aktardı.

Eşi ve çocuğu savaşın ortasında kaldı 

İlk olarak 7 yıl önce Ukrayna'ya giden, Harkov şehrinde evlenen ve bir kız çocuğu dünyaya gelen Şimşek, pandemi nedeniyle ekonomik durumu bozulunca çalışmak için Türkiye'ye döndü.

Independent Türkçe'nin Polonya sınırında bularak konuştuğu Şimşek, hepsi Türk olan 6 kişilik bir grupla, bir hafta önce Ukrayna'ya gittiklerini, ailelerine ulaşmanın en kısa yolu olarak akıllarına orduya yazılmak geldiğini söyledi. 

"Sözleşmemiz feshedildi"

Gruptaki herkesin orduya yazılmadığını ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Diğer 4 arkadaşımızla irtibatımız kesildi. Yüksek bir görevli yanımıza geldi ve Ukrayna ordusuyla yaptığımız sözleşmeyi feshetti. Bunu yaparken de Türkiye hükümetinden, 'Ukrayna ordusunda Türk vatandaşı olmasın' talebi iletildiğini söyledi." 

Gürcüler, Azerbaycanlılar ve Avrupalılar var

Ukrayna'ya gelen yabancı gönüllüler içinde Gürcistan ve Azerbaycanlıların yoğun olduğunu söyleyen Şimşek, "Avrupalılar da gelmişlerdi. Türk savaşçı görmedik" ifadelerini kullandı. 

"Ailem Harkov'da yaşıyor. Sivil olarak oraya ulaşma şansım yok" diyen Şimşek, "Her yerde savaş var. Yabancılar, Rus ajanı olduğu düşüncesiyle polis tarafından durduruluyor. Doğu bölgesine sivil olarak girmek ise neredeyse imkansız" şeklinde konuştu.

16 bin milis gitti

Rusya'nın Ukrayna saldırısının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bir açıklama yaparak yurtdışından savaşçıları kabul edeceklerini söylemişti. 

Ukrayna makamları, yabancı milislerden 16 bininin ülkeye geldiğini duyurmuştu. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU