Ukrayna özel kuvvetlerinin eğitimcilerinden biri, savaş gazisi Çeçen Chebirloev

Ukrayna'da çok sayıda Çeçen, Rusya'ya karşı Ukrayna ordusu saflarında. Bilinen 2 Çeçen birliği var. Komutanlardan Chebirloev, Ukrayna özel kuvvetlerini eğitiyor

Şeyh Mansur ismindeki askeri birliğin komutanı Chebirloev, 1. Çeçen Savaşı'nda yaralanmış bir süre sonra da Ukrayna'ya gitmişti. Chebirloev, Ukrayna'nın özel kuvvetlerine eğitim verenler arasında / Fotoğraf: Hromadske

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş devam ederken Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın Moskova yanlısı başkanı Ramazan Kadirov çok sayıda askeri Ukrayna'ya karşı savaşa hazırladı.

Kadirov'a bağlı Çeçenlerin Ukrayna'ya yola çıkmadan önce çekilen görüntüsü ve savaş öncesi ettikleri dualar geleneksel ve sosyal medyada ilgiyle karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Ukrayna'da savaşan Çeçenler sadece Putin yanlıları değil. Ülkede, Rusya muhalifi yüzlerce Çeçen de Ukrayna ordusu saflarında savaşıyor.

Rusya'nın Kadirov eliyle egemenliği altına aldığı Çeçenistan'dan kaçmak zorunda kalan yüzlerce Çeçen, Ukrayna'da yaşamaya başlamıştı.

Sivil Çeçenlerin dışında da çok sayıda savaşçı, 2014'ten itibaren tırmanan krizle birlikte silahlandı. O tarihten itibaren ülkede tamamı Çeçenlerden oluşan 2 askeri birlik kuruldu. Onlardan biri, Adem Osmayev'in komutasında kurulan Cahar Dudayev birliği, diğeri ise Muslim Chebirloev kumandasındaki Şeyh Mansur ismindeki birlik.

Ukrayna özel kuvvetlerini eğitiyor

Çeçenlerin Ukrayna güvenlik güçleri içindeki yeri sadece "milis" statüsünde değil. Şeyh Mansur birliğinin komutanlığını yapan Chebirloev, Çeçenistan'da edindiği askeri tecrübeleri uzun zamandır Ukrayna özel kuvvetlerine aktarıyor.

Cephelerde Rusya'nın askerleriyle sıcak çatışmalara giren Ukrayna özel kuvvetlerinin bir kısmı Muslim Chebirloev ve arkadaşlarından eğitim alan askerler.

1994-1996 yılları arasındaki 1. Çeçen Savaşı'na fiilen katılan Chebirloev, bu savaşta yaralanarak Çeçenistan'dan çıkmak zorunda kalmıştı.

Independent Türkçe'nin ulaştığı Çeçen kaynaklar, Chebirloev'in uzun süre Avrupa'da kaldığını ardından Ukrayna'ya geçtiğini kaydetti.  

Ukrayna ordusuna destek olmak için savaşan Çeçenlerin sayısına yönelik net bir bilgi yok. 

 

Ekran Resmi 2022-02-26 19.02.42.png
Cahar Dudayev Birliği Komutanı Adem Osmayev ve 2017'de bir suikastla öldürülen eşi Emine Okuyeva / Fotoğraf: Kırım Haber Ajansı


 

2017'de suikasttan kurtuldu

Savaşan diğer yapı ise Cahar Dudayev birliği.

Birliğin başında Adem Osmayev adında, 1981 doğumlu genç bir komutan bulunuyor.

2007'de Kadirov'a suikast tertip etmekle suçlanarak tutuklanan Osmayev, 2008'de Ukrayna'ya gitmişti.

Burada bu kez Putin'e suikast planlamakla suçlanarak tutuklandı ve 2012'ye kadar cezaevinde kaldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra İsa Munayev tarafından kurulan Cahar Dudayev birliğine katıldı.

Munayev 2015'te bir suikast sonucu hayatını kaybedince birliğin komutasını üstlendi. 

2017'de Ukrayna'da bir suikast girişiminin hedefi olan Osmayev suikasttan kurtuldu ama kendisi gibi savaşçı olan eşi Emine Okuyeva hayatını kaybetti. 

Osmayev, 2016 yılında Milli Gazete'ye, birliklerinde 500 savaşçının olduğunu söylemişti. 

Çeçen dernekten tepki: Kadirov omurgasız kukla, 'köle' sıfatının hakkını veriyor

Öte yandan Türkiye merkezli Çeçen Kafkas Muhacirleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Kafkasder) Kadirov'un Ukrayna'ya Çeçen askerler göndermesine tepki gösteren bir açıklama yaptı.

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Kadirov'un oluşturduğu kolluk kuvvetleriyle sergilediği Rusya yanlısı gövde gösterisi ve medyatik şovu nedeniyle tüm Çeçen halkını hedef alan yorumlar oldukça üzücü bir hal aldı" denilen açıklamada, "Putin'in sadece Çeçenya değil tüm Kafkasya coğrafyasının boyun eğmesi için atadığı Kadirov isimli omurgasız kukla bugüne kadar sergilediği performansla sahibine hizmetini minnetle yerine getirmiş, köle sıfatının hakkını ziyadesiyle vermiştir. Kremlin'in çıkarları doğrultusunda Kafkasya halkları üzerinde giriştiği kışkırtıcı eylemleriyle en yakın akrabaları İnguşlar ve Dağıstanlılarla bile büyük problemler çıkartmakla kalmamış, Çeçenlerin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgeleşmiş isimleri Cahar Dudayev, Zelimhan Yandarbiyev gibi kahramanları bile kameralar önünde 'o benim ilahım' dediği Putin'in takdirini kazanmak adına terörist ilan edebilmiştir" ifadeleri yer aldı. 

 

Çeçen dua.jpeg
Kadirov'a bağlı Çeçenlerin Ukrayna'ya karşı savaşa gitmeden önce namaz kılıp dua etmesi sonrası, diasporadaki Çeçenlerin tepkisini çekti / Fotoğraf: Twitter

 

"Kadirov'dan bahsederken 'Çeçenler' denilmesi haksızlık"

Açıklamada ayrıca şunlar belirtildi: 

"Günümüzde artık doruk noktasına ulaşan diktatörce tutumlarıyla Çeçenya'da tam bir korku iklimi oluşturmuş ülke içinde ve dışında pervasızca giriştiği fail-i meçhul cinayetler, adam kaçırmalar, sadist işkenceler, tehdit ve baskılarla Çeçen halkına da zulmetmekten geri durmamıştır. 

Dolayısıyla bu şeytanlaşmış, onursuz katilden bahsederken sanki tüm Çeçen halkını temsil ediyormuşçasına 'Çeçenler' denilmesi, tarih boyunca özgürlük için ağır bedeller ödemiş ve hala ödemeye devam eden halkımıza karşı büyük bir haksızlıktır. 

Bu sebeple başta Kafkasyalılar olmak üzere hak ve adalete inanan, bağımsızlık mücadelesine saygı duyan herkesi kavramları ve isimleri kullanırken çok daha titiz hareket etmeye, söylem ve ifadelerinde onurlu Çeçen halkını Kadirov'dan ayrı tutarak belirtmeye davet ediyoruz.

Rusya'nın yayılmacı politikası sonucu neredeyse her 50 yılda bir soykırıma maruz kalan Çeçen halkı olarak, Çarlık hedefleriyle masumların kanına giren Kremlin'in karşısında, vatanlarını müdafaa eden Ukrayna halkının yanında olduğumuzu, terörsüz, savaşsız, barış içinde bir dünya özlemiyle kamuoyuna ilan ederiz."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU