Boris Johnson her iki halka da Rusça ve Ukraynaca seslendi

"Bu savaşın sizin adınıza yapıldığına inanmıyorum"

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson, Rusça ve Ukraynaca konuşarak her iki halka da barış çağrısı yaptı.

Johnson, dün BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi'nden yaptığı ve İngilizce başladığı konuşmada, "Ukrayna'da cesur genç askerlerin ve masum sivillerin öldürüldüğünü ve yaşananların trajedi" olduğunu söyledi.

Başbakan, "BK halkı, bu kanunsuz saldırıda Ukrayna'daki kardeşlerimize destek veriyor. Hükümetinizin, ordunuzun ve halkınızın muazzam cesaretini ve vatanseverliğini selamlıyoruz" dedi.

Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle yakın irtibatta olduğunu da belirterek yaşanan çatışmaların "Hem Ukrayna hem de Rusya için trajedi olduğunu" ifade etti.

BK Başbakanı daha sonra konuşmasını Rusça devam ettirerek, "Bu savaşın sizin adınıza yapıldığına inanmıyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson, Rus halkına seslendikten sonra sözlerine İngilizce devam ederek "Bu kriz, bu trajedi sona erebilir ve ermelidir" diye konuştu.

BK lideri, hemen ardından Ukraynaca "Çünkü dünyanın özgür ve bağımsız bir Ukrayna'ya ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Johnson, konuşmasını "Slava Ukraini", yani "Yaşasın Ukrayna" diyerek noktaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya yönelik operasyonu perşembe günü duyurmuştu. Saldırıların üçüncü gününe girilirken, Rus askeri birlikleri başkent Kiev sokaklarında Ukrayna güçleriyle çatışmaya devam ediyor.

Putin, cuma günü Ukrayna ordusuna seslenerek Kiev hükümetini devirmelerini söylemişti.

Öte yandan Johnson, perşembe günkü açıklamasında Moskova'ya ek yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. Buna göre BK'nin yaptırımları tüm büyük Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100'den fazla şirketle kişiyi hedef alacak. Başbakan, Rus havayolu şirketi Aeroflot'un faaliyetlerine de son verileceğini belirtti. BK Meclisi'nin alt kanadı Avam Kamarası'nda ünlü futbol takımı Chelsea'nin sahibi olan Rus vatandaşı Roman Abramoviç'in tüm mal varlığına ve dolayısıyla kulübü Chelsea'ye el konması da talep edilmişti.



Independent Türkçe, ITV, Politico

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU