Tek başına Ukrayna'dan Slovakya'ya giden 11 yaşındaki çocuk, daha bebekken Suriye'den göç etmiş

"Böyle bir savaşı bir daha hiç görmemesini umuyordum"

Hassan'a sınırda yiyecek ikram edildi (Slovak polisi)

Çatışmaların başlamasının ardından Ukrayna'dan tek başına yola çıkıp Slovakya'ya giden 11 yaşındaki Hasan'ın, ilk kez bir çatışmadan kaçmadığı ortaya çıktı.

Slovakya İçişleri Bakanlığı'nın "kahraman" ilan ettiği çocuğun, bebekken ailesiyle Suriye'deki iç savaştan dolayı Ukrayna'ya geldiği öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zaporijya'da yaşayan Hasan, bir poşet, pasaport ve eline yazılmış bir telefon numarasıyla yola çıkmıştı. Annesi Yulia Pisetskaya tarafından trene bindirilen küçük çocuk, yüzlerce kilometre seyahat edip Slovakya'ya ulaşmıştı.

Hasan sınırda gönüllüler tarafından karşılanmış ve telefon numarası sayesinde başkent Bratislava'daki kardeşlerine teslim edilmişti

Ukraynalı Pisetskaya, yaşlı annesine bakmak zorunda olduğu için evden ayrılamadığını ve çocuğunu Slovakya'daki kardeşlerinin yanına gönderdiğini söylemişti:

Çocuğumun hayatını kurtaranlara minnettarım. Küçük ülkenizde yüreği büyük insanlar var.

Hasan'ın ablası Luna, Washington Post'a konu hakkında açıklamalar yaptı. Dün yayımlanan haberde ailenin, Hasan bebekken Suriye'den ayrılmak zorunda kaldıkları yazıldı.

Luna şöyle konuştu:

Hasan çok küçüktü. Hatırlamıyor. Buna seviniyordum. Böyle bir savaşı bir daha hiç görmemesini umuyordum.

Aile, iç savaşın ardından Pisetskaya'nın memleketi Ukrayna'ya taşındı. Luna, babalarının Suriye'deki savaşta kaybolduğunu söyledi.

Abla Luna, aralarından birinin Ukrayna'ya gidip kardeşlerini alabileceklerini düşündüklerini ancak çok tehlikeli olduğu için bunu yapamadıklarını ifade etti.
 

Hassan
Sınırdaki gönüllüler, Hasan'la yakından ilgilenmişti (Slovak polisi)


Luna'nın aktardığına göre Hasan, kendisine kahraman dendiği için çok gururlu hissediyor:

Bana, 'Luna, Ben bir kahramanım' diyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyonun ardından süren savaşta Birleşmiş Milletler'e göre en az 516 kişi yaşamını yitirdi ve en az 908 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre, ülkeden kaçan 2 milyondan fazla kişinin yarısı çocuk.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU