Onlarca SpaceX uydusunun atmosferde alev topuna dönüştüğü anlar kameralara yansıdı

SpaceX, son fırlatmada 49 uydusundan 40'ını kaybetti ve bu da onların Dünya atmosferinde parçalanmasına yol açtı

SpaceX uydularının Dünya'nın atmosferinde yandığı görüntüler, Porto Riko semalarında videoya kaydedildi.

Kısa süre önce Elon Musk'ın özel uzay şirketi, bu hafta fırlatılmalarıyla aynı zamanda oluşan güçlü bir jeomanyetik fırtına yüzünden 40 kadar uyduyu kaybetti.

Güneş'ten gelen bir taçküre kütle atımı (muazzam bir enerji dalgası) önceki fırlatmalara göre yüzde 50'ye varan oranda daha yüksek sürtünmeye yol açtı. SpaceX tarafından dün yapılan açıklamada, "Bu fırtınalar atmosferin ısınmasına ve alçak konuşlanma irtifalarımızdaki atmosferik yoğunluğun artmasına sebep oluyor" denmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starlink ekibi, hasarı önlemek için uyduları sürtünmeye göre uçacakları güvenli bir moda almasına rağmen uyduların birçoğu kaçınılmaz bir kendini yok etme durumuna halihazırda yenik düşmüştü.

Astronomi grubu Sociedad de Astronomía del Caribe'nin çektiği video görüntüleri, uyduların parçalanışını gösteriyor.

Leiden Üniversitesi'nden uydu takipçisi Marco Langbroek, yayımladığı blog yazısında, "Bunun [atmosfere] yeniden giren bir Starlink uydusu olduğundan pek kuşku yok" diye yazdı. Bunun nedeni, fırlatmanın yörünge düzleminin olay sırasında ülke üzerinde olmasıydı.

Bunun, 2017'den kalma bir Falcon 9 roketinin bir parçası olabileceğine dair iddialar olsa da bu uzay enkazı parçası zaten önceki gün atmosfere yeniden girmişti ve Starlink uydularının olabileceğinden çok daha düşük irtifadaydı.
 


Dünya'nın yörüngesindeki SpaceX uydularının sayısı giderek artan bir endişe kaynağı. NASA kısa süre önce Federal İletişim Komisyonu'nu "kesişim olaylarının sıklığında önemli artış yaşanması ihtimalinin ve NASA'nın bilimsel ve insanlı uzay uçuşu görevleri üzerindeki olası etkilerinin" artan uydu mega takımyıldızlarının bir sonucu olabileceği konusunda uyarmıştı.

Şu anda Dünya yörüngesinde toplamda 25 bin cisim var ve bunların 6 binden fazlası 600 kilometrelik irtifanın altında. Starlink gibi uydu ağlarının faaliyet gösterdiği "Alçak Dünya yörüngesi" yüksekliği, 2 bin kilometre veya daha az bir irtifa olarak tanımlanıyor.

Ayrıca NASA, SpaceX'in Starlink'i genişletmesinin "yörüngede takip edilen cisim sayısını iki kattan fazla, 600 km'nin altındaki cisim sayısınıysa 5 kat artıracağını" belirtmişti.

Bir çarpışmanın zincirleme etkisi sonucunda gezegenin çevresinde, insanların gezegen dışına seyahat etmesini engelleyecek kadar uzay enkazı oluşabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU