Gazeteci Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi

22 Haziran’dan beri Silivri’de tutulan Altaylı için mahkeme aynı zamanda tutukluluğun süreceğine hükmetti

Fotoğraf: X

YouTube kanalındaki programında söylediği sözleri gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına tehdit” suçlamasıyla 158 gündür tutuklu bulunan Fatih Altaylı 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılarak hükmen tutuklanmasına karar verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YouTube kanalındaki programında söylediği bazı sözleri gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına tehdit” suçlamasıyla 22 Haziran’da tutuklanan gazeteci Fatih Altaylı, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Marmara Cezaevi duruşma salonunda ikinci duruşmada hakim karşısına çıktı. Savcılık, celse arasında sunduğu esas hakkında mütalaasını tekrar ederek Fatih Altaylı’nın “Cumhurbaşkanına tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak kaydıyla hapisle cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını talep etti.

"Cumhurbaşkanı korkan birisi de değil ki benim tarihi örneğimden neden korksun?"

Esas hakkında mütalaaya karşı savunmasını yapan Altaylı de, şunları söyledi:

Gazeteci arkadaşlara, benim yayından sonra tehdit gerekçesiyle Cumhurbaşkanı’nın programında bir değişiklik olmuş mu diye sordum. Programlarda en ufak bir değişiklik olmamış. Cumhurbaşkanı korkan birisi de değil ki benim tarihi örneğimden neden korksun? Burada biraz hem bana hem Sayın Cumhurbaşkanı’na haksızlık yapılıyor. Cumhurbaşkanı’nın benim konuşmamda kokacağı bir şey yok. Ben örgüt üyesi değilim, şiddete başvurmuşluğum yok, karşınızda duran bir vatandaşım. Cezaevinde olduğum için değil ama fikri olarak hakszılığa uğradığımı söylemek istiyorum. Şu an karşınızda olmaktan utanç duyuyorum demeyeyim ama çok gereksiz buluyorum. Heyetinizden beraatımı talep ediyorum.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme 158 gündür tutuklu bulunan Fatih Altaylı 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılarak hükmen tutuklanmasına karar verildi.

Ali Babacan'dan Fatih Altaylı'ya verilen cezaya tepki: Eleştiriyi tehdit, gazeteciliği suç sayan bir anlayış, hukuk devletiyle bağdaşmaz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmesine tepki göstererek, "Eleştiriyi tehdit, gazeteciliği suç sayan bir anlayış, hukuk devletiyle bağdaşmaz" dedi. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Fatih Altaylı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Babacan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Fatih Altaylı'ya verilen ceza, hukuki bir karar değil, siyasi bir gözdağıdır. Eleştiriyi tehdit, gazeteciliği suç sayan bir anlayış, hukuk devletiyle bağdaşmaz. Özgür basın, demokrasinin nefes borusudur. Yargının araç olarak kullanılıp demokrasimizin boğulmasına göz yummayız."

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin: Fatih Altaylı’ya hapis cezasını kınıyoruz, gazeteciliğin hapsedilmesi ortak utancımızdır

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, gazeteci Fatih Altaylı’ya verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasını sert dille eleştirdi. “Deneyimli gazeteci Fatih Altaylı’ya yorumları gerekçesiyle hapis cezası verildiğini hicap duyarak öğrendik” diyen Bilgin, eleştirel yorum ve tespitleri nedeniyle gazetecilerin hapsedilmesinin demokratik gelecek yolundaki ülkelerin ortak utancı olduğunu vurguladı. Bilgin, Fatih Altaylı’ya dayanma gücü diledi, meslektaşlarına da dayanışma çağrısı yaptı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 158 gündür tutuklu yargılanan gazeteci Fatih Altaylı’nın bugün görülen duruşmada hapis cezasına çarptırılmasını sert dille kınadı. Altaylı’ya dayanma gücü dileyen Bilgin, “Altaylı yalnız kalmayacak. Bu büyük gözdağını kabul etmeyeceğiz. Tüm meslektaşlarımız olarak adalet ve demokrasi arayışımızda dayanışma göstereceğiz” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, Altaylı’nın 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada kararı şiddetle kınadıklarını vurguladı. Bu ağır cezanın mesleğini yapmaya çalışan tüm gazetecilere yönelik büyük bir gözdağı olduğunu vurgulayan Bilgin, dayanışma çağrısında bulundu. Bilgin’in “Ayrıcalık değil, adalet istiyoruz” vurgusu yaptığı açıklaması şöyle:

"Deneyimli gazeteci Fatih Altaylı’ya yorumları gerekçesiyle hapis cezası verildiğini hicap duyarak öğrendik. Gazeteciliğin hapsedilmeye çalışılması tüm ülke olarak ortak utancımızdır. Adalete güveni yerle bir eden kararlar artık sona ermeli, hiçbir gazeteci mesleki çalışmaları suç unsuru sayılıp tutuklu yargılanmamalıdır. Biz gazeteciler ayrıcalık değil, adalet ve vicdan arıyoruz, hakkaniyet arıyoruz, ölçülülük talep ediyoruz, keyfi ve kişiye göre ceza yargılamasının sona ermesini istiyoruz. Bir gazetecinin saldırıya uğraması bir başka gazetecinin otosansürüne neden olur. Bir gazetecinin yargılanması ya da tutuklanması da öyle. Altaylı gibi on yıllara dayanan deneyimiyle yorumlarını güçlendiren ve eleştirilerini sakınmayan bir gazetecinin hapse mahkum edilmesi ise sadece ona eziyeti arttırmaz aynı zamanda dillere pranga vuran bir etki doğurur. Meslektaşımız, açıktır ki yaptığı yorumlar nedeniyle cezalandırılmış, mesleki faaliyeti suç kabul edilmiştir. Bu adalet adına utanç duyulacak bir karardır, bu kararı şiddetle kınıyoruz. Altaylı yalnız kalmayacak! Biz bu büyük gözdağını kabul etmeyeceğiz. Tüm meslektaşlarımız olarak adalet ve demokrasi arayışımızda dayanışma göstereceğiz.

Bir süre önce tutuklanan meslektaşımız Merdan Yanardağ ve mesleki çalışmaları nedeniyle hapsedilen tüm gazeteciler gibi Altaylı da özgür olmalı, serbestçe yorum ve eleştiri yapabilmelidir. Bunu sağlamak, eleştirilere katlanmak ve onları gerekirse göğüslemek de kamu otoritesinin sorumlulukları arasındadır. Gazetecilerin demokrasiye ve kamu yararına katkıda bulunabilmesi için bu zorunludur. Biz bu evrensel gerçeği vurgulamaktan yılmayacağız. Gazetecilik suç değildir!

Meslektaşımız Altaylı’ya dayanma gücü diliyor, tüm gazetecileri bu ağır baskılara karşı bir arada olmaya, dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz."

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU