Japon sincaplarının sihirli mantarlarla beslendiği keşfedildi

"Gerçekten şaşırdım. Sincabın midesinin bulanabileceğinden korktum"

Latince adı Sciurus lis olan bu hayvanlar, Japonya'ya özgü (Koichi Gomi)

Japon sincabının zehirli ve halüsinojen mantarları afiyetle yediği ve sapasağlam kaldığı gözlemlendi.

Zehirli mantarların, hayvanları yemekten caydırmak için evrimleştiği düşünülüyor. Söz konusu mantarlar, insanlar tarafından yenirse deliryum, halüsinasyon, nöbet, koma ve hatta bazen ölüme sebebiyet verebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kobe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde akademisyenlik yapan Kenji Suetsugu ve fotoğrafçı Koichi Gomi, Nagano prefektörlüğünde bu sincaplardan birini gözlemledi.

Hayvanın, sinek mantarı (Amanita muscaria) ve panter mantarı (Amanita pantherina) gibi pek çok zehirli mantar türüyle düzenli şekilde beslendiği görüldü.

Araştırma ekibi, aynı sincabın birkaç gün sonra gelerek panter mantarıyla beslenmeye devam ettiğini tespit etti.
 

Sincap
Halüsinojen mantarlar, "sihirli mantarlar" olarak da biliniyor (Koichi Gomi)


Frontiers in Ecology and the Environment adlı hakemli bilimsel dergide 1 Aralık'ta yayımlanan makalede, sincapların zehirli mantarları yüksek ihtimalle güvenle tüketebildiği sonucuna varıldı.

"Gerçekten şaşırdım. Sincabın midesinin bulanabileceğinden korktum" diyen Suetsugu, iki taraf arasında simbiyotik ilişki olabileceğini düşünüyor. Zira sincaplar, mantar sporlarının çevreye yayılmasını sağlayabilir.

Öte yandan simbiyotik ilişki sadece bir varsayım. Bilim insanı, konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı:

Sincapların toksin yiyerek nasıl hayatta kalabildiği, ileride yapılacak bir araştırmayı hak ediyor. Bu soruya şu an cevap veremiyoruz.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Newsweek

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU