Af Örgütü'nün İsrail "apartheid rejimi uyguluyor" raporuna ABD'den "absürt" tepki

ABD'nin İsrail büyükelçisi Tom Nides, "Bu, bizim kullandığımız ve kullanacağımız dil değil" diye konuştu

İsrail'in Gazze'ye Mayıs 2021'de düzenlediği saldırılarda 67'si çocuk 254 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı (Reuters)

İsrail'in Filistinlilere karşı apartheid (ırklar arası ayrım) rejimi uyguladığının ortaya konduğu Uluslararası Af Örgütü raporuna ABD'den İsrail'i savunan bir tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dün yaptığı açıklamada, "İsrail'in eylemlerinin apartheid rejimi olduğu görüşünü reddediyoruz" diye konuştu.

Dışişleri bakanlığının kendi raporlarında bu terimi hiç kullanmadığını söyleyen Price, şu ifadeleri kullandı:

Dünyadaki tek Yahudi devleti olarak Yahudi halkının kendi kaderini tayin hakkının engellenmemesinin önem arz ettiğini düşünüyoruz. Ayrıca çifte standart uygulanmadığından emin olmalıyız.

Af Örgütü'nün Küba, Çin ve İran gibi ülkelerle ilgili raporlarının ABD tarafından kullanıldığına dikkat çeken Associated Press haber ajansı muhabiri Mat Lee, Price'a İsrail raporunun neden reddedildiğini sordu.

Sözcü ise bu soruyu ABD'nin İsrail'i eleştirdiğini ve buna kendi raporlarında yer verdiğini söyleyerek yanıtladı:

İsrail devletinin, Filistin Yönetimi'nin ve insan hakları aktivistlerinin insan hakları ihlalleriyle suiistimallerin hesabının verilmesini sağlama çabalarını destekliyoruz. İsrail'e ve Filistin Yönetimi'ne, defalarca söylediğimiz ve duyduğunuz gibi, gerilimi tırmandıran tek taraflı eylemlerden kaçınmaları gerektiğini vurgulamayı sürdürüyoruz.

ABD'nin İsrail büyükelçisi Tom Nides da dün attığı tweet'te şöyle yazdı:

Hadi ama, bu absürt. Bu, bizim kullandığımız ve kullanacağımız dil değil.
 


İsrail'e silah ambargosu çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Filistinlilere karşı sistematik apartheid uyguladığını savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün yayımlanan raporda, İsrail'in kuruluşundan itibaren Yahudi çoğunluklu nüfus sağlama politikası izlediği vurgulandı.

Af Örgütü, 1948'de kurulan İsrail'in Filistinlileri "demografik tehdit" şeklinde değerlendirdiğini belirtti. Filistinlilerin hem İsrail'de hem de işgal altındaki Filistin topraklarında varlıklarının kontrol edilmesi ve azaltılması için uygulamalara başvurulduğu kaydedildi:

Bu demografik amaçlar, İsrail'in Doğu Kudüs'ü de kapsayan Batı Şeria topraklarını 'Yahudileştirme'ye dönük resmi planlarla ortaya konuyor. Bu planlar, binlerce Filistinliyi zorla yerinden edilme tehdidiyle karşı karşıya bırakmayı sürdürüyor.

Raporda Gazze'deki insan hakları ihlali örneklerine de yer verilirken Filistinlilerin sistematik şekilde öldürüldüğü gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'in İsrail'e silah ambargosu uygulaması istendi:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun ayrıca ayrıca apartheid suçunda en sıklıkla işaret edilen İsrailli yetkililer hakkında malvarlığını dondurmak gibi planlı yaptırımlar da uygulaması gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU