"Biz yanıtı, yanıtla yanıtlayacağız…"

Mayis Alizade, Independent Türkçe için yazdı: Rus basını Rusya-Ukrayna krizini nasıl görüyor?

Rusya-Ukrayna krizinde tansiyon düşmezken, Rus basını mevcut durumu nasıl görüyor ve değerlendiriyor? 


Kommersant

- Yuvarlak namlu arkasında görüşmeler (Rusça 'stul' masa kelimesi; 'stvol'-namlu kelimesiyle değiştirilmiştir).

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile 28 Ocak günü yaptığı telefon görüşmesi 'Rusya, Batı'yla nasıl konuşulması gerektiğini anladı' alt başlığıyla sunulmuş olup, gazeteye açıklama yapan ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, şu görüşü ortaya koymuştur:

"Gözünüzün önüne Ukrayna'nın,  kendisinin tehdit edildiğini gerekçe göstererek Rusya'nın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden çıkması gerektiğine ilişkin beyanat vermesini getirin. Devlet işleri bu şekilde yürütülmüyor. ABD'nin, onun müttefiklerinin ve partnerlerinin ve aynı zamanda Rusya'nın (ona kadar ise SSCB'nin) altına imza koydukları temel ilke ulusal bağımsızlığa saygıdır."


- "Biz yanıtı, yanıtla yanıtlayacağız. Moskova, Washington'un mektubunu ölçülü bir karamsarlıkla karşıladı."

- "Her yandan tansiyonu yükseltme, zehirleme: provokasyon artıyor"

Kommersant'ın bin 779 kişinin katılımıyla yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, görüşü alınanların yüzde 40,9'u Rusya-Ukrayna krizinin medyaya yansıtılmasından korku ve alarm duyduğunu ifade etti.

Görüşü alınanların yüzde 24,3'ü bu tür haberlerden uzak durduğunu açıklarken yüzde 24,4'ü ise e öfke duyduğunu ifade etmiştir. Katılımcıların  yüzde 4,7'si bu haberlerden coşku duyduğunu ifade ederken yüzde 5,7'si ise Kendi seçeneğim var' diye görüş ortaya koydu.


- Devlet Duması'nda Donbass Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ndeki Rusların, Rusya silahlı kuvvetlerinde askerlik görevini yapabilecekleri açıklandı.

Devlet Duması Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Entegrasyonu ve Yurttaşlarla İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Viktor Vodolatski şu açıklamayı yaptı (TASS Ajansı haberi):

"Donbass Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde yaşayan Rusya Federasyonu (RF) vatandaşları, RF silahlı kuvvetlerinde askeri görevlerini yapmak istemeleri durumunda Rostov vilayeti askerlik şubesi onları kabul ederek kayıt altına alacak ve askere çağıracaktır"


Lenta.ru

- Kliçko (Kiev Belediye Başkanı) makineli tüfeğini alarak Ukrayna için savaşa gitme sözü verdi.

- Ukrayna'da geniş çaplı askeri operasyonlara hazırlıklı olmadıklarını açıkladılar.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensubu ve parlamento üyesi Tümgeneral Mihail Zabrodski, iktidarın geniş çaplı askeri operasyonlara ve savaş ortamında ağır kararlar almaya hazır olmadığını söyledi.


TASS Ajansı

- ABD Büyükelçiliği, kendi vatandaşlarını Ukrayna'yı terk etmeye çağırdı.

Vatandaşların Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Moldova üzerinden Ukrayna'yı terk edebilecekleri ifade edildi;

"Rusya'nın askeri tehditleri yüzünden Ukrayna'daki durum öngörülemez olarak kalıyor ve uyarılar yapılmadan daha da kötüleşebilir. Ukrayna'daki ABD vatandaşlarının kısa sürede orayı terk etme fırsatı aramaları gerekir." 


- Patruşev (Rusya Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri), Ukrayna'ya karşı Rusya tehditlerine ilişkin söylemleri 'Tam bir saçmalık' olarak yorumladı.

"Halihazırda Rusya'nın, Ukrayna'yı tehdit ettiği söyleniyor. Tam bir saçmalık. Hiçbir tehdit yoktur. Özellikle Batı'dan bunu yayanlar kendi sinsi düşüncelerinin peşindeler."


-Lavrov, NATO'nun savunma ittifakı olarak adlandırılmasının zor olacağını açıkladı:

"Yugoslavya'da, Libya'da, Afganistan'da gerçekleştirmiş olduğu operasyonlar hesaba katıldığında NATO'nun savunma nitelikli bir ittifak sayılamayacaktır." 


- Rusya Federasyonu'nun Birleşik Krallık Büyükelçisi, Rusya'da hiç kimsenin Ukrayna'yla savaşı istemediğini söyledi:

"Herkes buna karşıdır ve biz bu sorunun kesinlikle görüşerek diplomatik yoldan çözülebileceğinden ve çözülmesi gerektiğinden eminiz."


İzvestiya

- Kiev, Luhansk Halk Cumhuriyeti'yle temas noktasına özel tim gönderdi, sabotaj olguları var

LHC ile temas hattında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Batı özel görevliler merkezinin timi gözlenmiştir.

- Ukrayna'da, toplumdaki panik yüzünden ekonomik sorunların yaşandığı ifade edildi.

"Ukrayna Dışişleri bakanı Kuleba: Toplumdaki panik yüzünden artık ekonomik sıkıntılar yaşamaya başlıyoruz."


- Johnson, Ukrayna sınırındaki tedirginlikle ilgili açıklama yaptı:

"Boris Johnson:  Ukrayna sınırındaki durum daha fazla tedirginliğe neden oluyor... Manzara daha çok tedirginlik doğuruyor... Ben Rusya'yı görüşmelere davet ediyor, çılgınca ve feci müdahaleden geri durmaya çağırıyorum."  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU