Akıllı ev sistemleri ve kameralar ne kadar güvenli?

Deniz Unay Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Andrey Popov 

Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde her alanda yenilikler yaşanmaya devam ediyor.

Özellikle yapay zeka ve akıllı teknolojilerin cep telefonlarından giyilebilir teknolojilere, akıllı ev aletlerinden arabalara kadar geniş bir alana yayılması ise yeni sorunları da beraberinde getirdi.

Hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojiler faydaları kadar tehlikeleriyle de son dönemde öne çıkmaya başladı. 

Akıllı ev sistemleri denince akla ilk gelen elbette güvenlik sistemleri ve kameralar oluyor.

Uzaktan eve erişim imkanı sağlayan birçok cihaz sayesinde henüz eve ulaşmadan evi birçok yönden tek bir komutla hazır hala getirebiliyorsunuz.

Ancak son yıllarda bazı siber saldırganların bu sistemlere karşı hack faaliyetleri dikkat çekmeye başladı. 


Siber saldırlar ile evlerinizde kullandığınız güvenlik sistemlerinin bile size karşı bir tehditte dönüşmesi mümkündür.

Yapılan bazı araştırmalara göre geçtiğimiz 2021 yılında ABD'de bir güvenlik firmasının 150 bin civarında kamerasının siber saldırı sonucu hacklenmesi yeni bir gündem yaratmıştı.

Akıllı ev sistemleri ve kameraların bu tip kötücül faaliyetler sonrasında birer soruna dönüşmesi mümkündür. 


Akıllı ev sistemleri hacklenme tehlikesiyle karşı karşıya!

Akıllı ev sistemleri günümüzde son derece geniş bir yelpazede incelenmektedir.

Uzaktan kontrol edilebilen akıllı robot süpürgelerden akıllı beyaz eşya ve ev aletlerine, güvenlik sistemlerinden diğer pek çok unsur bu kapsamda değerlendirilmektedir.

Ancak çoğu Wi-Fİ ile çalışan bu sistemler günümüzde siber saldırılara da hemen hemen her elektronik alette olduğu gibi açık hale gelmiştir. 

Güvenlik kameraları ve yüz tanıma sistemleri gibi doğrudan görüntünüzü alan sistemler ise size güvende hissetmenizi sağladığı gibi başarılı bir siber saldırı sonrasında ise size karşı büyük bir tehdit yaratacaktır.

2018 ve 2019 yıllarında yaşanan bir olay bu duruma bir örnek oluşturmayı başarıyor. 


İngiltere yaşanan olayda akıllı bir eve ait güvenlik kameralarının hacklenerek bir çocuk istismarcısı tarafından çocuklarla iletişime geçilmeye çalışılması tehlikenin boyutlarını gözler önüne sermişti.

ABD'de ise buna benzer yaşanan başka bir olay dikkat çekiyor. ABD'de bir ailenin bebek izleme kameralarının hacklenmesi durumun vahametini gösteriyor.

Geçtiğimiz mart ayında yaşanan olayda ise 150 bin civarında kamerası hacklenen güvenlik firmasının, hastane, hapishane ve Tesla firmasının merkezi de dahil olmak üzere önemli birçok kurumun güvenliğini sağlaması akıllı güvenlik sistemlerinin ne kadar güvenli olduğu sorusunu da ortaya çıkardı. 


Akıllı güvenlik sistemleri hangi tehlikeleri barındırıyor?

Günümüzde hemen hemen herkesin evlerinde kullandığı akıllı cihazlar ve güvenlik sistemleri, olası bir siber saldırı ile büyük bir tehlikeye dönüşebiliyor.

Söz konusu cihazların internet üzerinden uzaktan erişim olanağı sağlaması bir yandan avantaj sağlarken, diğer yandan başkalarının da bu erişimi sağlamasının önünü açıyor.

Oluşan bu güvenlik açığı ise çeşitli örneklerini gördüğümüz gibi bebek kameralarından hapishane kameralarına kadar geniş bir ölçüde sorun yaratabiliyor. 


Akıllı ev ve kameralar birçok tehlikeyi bu tip kötü faaliyetler sonrasında ortaya çıkarmaktadır. Ancak sadece bununla sınırlı değil.

Örneğin akıllı bir fırın, ocak veya yangına neden olabilecek farklı bir cihazın hacklenerek yangın çıkmasına sebep olması sonuçları çok ağır olan fakat basit bir tehlike olarak görülebilir.

Öte yandan bu cihazların olası bir arıza yaşaması sonrasında da çeşitli tehlikelerin ortaya çıkması mümkündür. 


Günümüzde evlerin adeta uzaktan erişime açılmasının ardından en basit akıllı cep telefonu, bilgisayar veya kameraya sahip bir akıllı televizyon bile hayatımızın başkaları tarafından gözetlenmesine neden olabilir.

Bu tehlikelerden korunmak ve teknolojiyi en saf haliyle kullanmak için bazı önlemlerin alınması ve bu konuda kişinin haklarını bilmesi son derece önemlidir. 


Yaşam alanları artık sanıldığı kadar güvenli değil

Günümüzde teknoloji hayatın her alanın girmiş durumda. Wi-Fi üzerinden çalışan kablosuz güvenlik kameralarından akıllı ev aletlerine kadar birçok ürün, en güvende olduğumuzu zannettiğimiz evlerimizde bile artık birere potansiyel tehditte dönüşmüştür.

Sadece kameralar ile mahremiyetinizin ihlal edilmesi değil, aynı zamanda kişisel verilerinizin de basit bir oyun uygulaması kullanılarak bile ele geçirilmesi mümkün. 


Evleriniz için herhangi bir akıllı cihaz alamdan önce veya cep telefonları, bilgisayarlar ya da giderek yaygınlaşan akıllı televizyonunuza herhangi bir uygulama yüklemeden önce bu cihaz ve uygulamalarını verilerinizi nerede depoladığı ve nasıl bir güvenlik politikasına sahip olduğunu incelemek son derece önemlidir.

Yaşam alanlarında büyük birer tehdit unsuru olabilecek cihazlara karşı gerekli güvenlik önemlerini almak ve özellikle işletim sistemlerinin güncel tutulması bu tehlikelerden korunmanın ilk adımı olacaktır. 


Evinizdeki tüm elektronik aletler birer truva atına dönüşebilir!

Evlerimizde süpürgelerden fırınlara kadar birçok basit ev aletinin akıllı sistemler üzerine inşa edilmesi ve uzaktan kontrol imkanı sağlaması tehdit yaratmaktadır.

Adeta modern birere Truva atına dönüşen bu sistemlere karşı önlem almak yerinde olacaktır. 

Başta güvenlik sistemleri olmak üzere söz konusu aletlerin hacklenmesinin birçok farklı yolu bulunmaktadır.

Güvenlik kamerası hizmeti veren bir firmanın sunucularına sızılması durumda siber suçlular, firmanın hizmet verdiği tüm akıllı ev sistemleri ve güvenlik kameralarına erişim sağlama olanağı elde edebilmektedir.

Firmanın uzaktan erişim için çalışanlarına verdiği yönetici anahtarlarının ele geçirilmesi halinde bu sorun ortaya çıkabilir.

Bunun yanı sıra internet ağı üzerinden de ev veya işyerlerinde birçok verinin ele geçirilmesi ve hack faaliyetlerinde kullanılması mümkündür. 


Kısacası evlerimizde bulundurduğumuz ve her geçen gün akıllanan ev eşyalarımız bize karşı kullanılmak üzere birer canavara dönüşebilmektedir.

Hackerların basit bir teknikle evinizin modemine veya modeme bağlı cihazlara kolayca sızarak hayatınızı izlemeye başlaması gibi tehlikeler bugün olduğu gibi gelecekte de ciddi birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olacaktır. 


Bu önlemleri almayanlar tehlikede! 

Akıllı ev sistemleri ve güvenlik kameralarına yönelik olası bir siber saldırı ile karşılaşmamak veya siber saldırı karşısında güçlü güvenlik duvarı ile karşılık vermek için bazı önlemler almak gerekmektedir.

Bu alanda uzman bir firma veya profesyonel kişiler ile çalışmanın yanı sıra cihazlarınızın işletim sistemlerini sürekli güncel tutmak, 2 faktörlü doğrulama kullanmak ve uygulamaların kullanıcı sözleşmelerini inceleyerek hangi erişimlere izin verdiğinizi tespit etmek basit ancak etkili yöntemler olacaktır. 


Evinizde kullandığınız kameraların internetini kapatarak uzaktan erişimin önüne geçilmesi mümkündür.

Her ne kadar uzaktan erişim size avantaj sağlasa da başkaları için bu kaçırılamayacak bir fırsata dönüşebilir.

Diğer yandan kolay tahmin edilebilir şifreler üzerinden veya mevcut şifrelerin değiştirilmemesi gibi unsurlar cihazlara hackerların çok daha hızlı ve kolay bir şekilde erişim sağlaması mümkün hale gelmiştir.  


Güvenliğinizi artıracak son teknoloji sistemlere genel bakış

Siber saldırılar dışında evinizde son teknoloji bazı cihazlar ve sistemler kullanarak güvenliğinizi de artırabilirsiniz.

Örneğin akıllı sensörler ile kapı ve pencerelerin açılması halinde uzaktan bildirim alabilirsiniz. Akıllı güvenlik kameraları ve 360 derece görüş özelliğine sahip sistemler, yine uzaktan kontrol seçeneği ile güvenliğin artmasında etkili ürünler arasında yer almaktadır. 

Günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok akıllı uygulama ve teknoloji, bir yandan güvenliğimizi artırıp hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan çeşitli riskleri de barındırır.

Bu risklerden korunmak için basit birkaç önlem almak ise yeterli olacaktır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU