Sokağa çıkma yasağı ilan edildi: SDG, ABD'nin hava desteğiyle Haseke'nin mahallelerinde arama yapıyor

Sanayi Hapishanesi’nde teslim olan IŞİD unsurlarının sayısı artıyor

Fotoğraf: AFP

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinde uluslararası koalisyon uçakları ile ABD’nin F-16 uçakları alçak uçuş gerçekleştirirken, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) IŞİD unsurlarının isyan çıkardığı Sanayi Hapishanesi’nin bulunduğu Guveyran Mahallesi ve komşu ez-Zuhur Mahallesi ile civardaki köy ve çiftliklerde geniş kapsamlı arama operasyonları başlattı.

Şarkul Avsat’tan Kemal Şeyho’nun haberine göre, Guveyran Mahallesi’nde yer alan Sanayi Hapishanesi’nde silahlı ayaklanmaya katılan IŞİD unsurlarından teslim olanların sayısı 550’ye yükseldi. Fırat’ın doğusundaki Özerk Yönetim’e bağlı İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) uyuyan örgüt hücrelerinin Haseke’ye sızıp misilleme intihar eylemleri düzenlemelerinden endişe ederek, kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti, sivil seyahatler ve ulaşım üzerindeki kontrolünü artırdı ve güvenlik önlemleri aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SDG Sanayi Hapishanesi’ndeki 3 bloktan birini ele geçirdi. Blok, 8 koğuştan oluşuyor. Hapishane ve çevresinde arama tarama operasyonları sürüyor. Cezaevi’ne komşu olan ez-Zuhur Mahallesi’nde düzenlenen operasyonda, sivillerin evlerine gizlenen ve patlayıcı kemer giyen 5 örgüt üyesi öldürüldü. Operasyonda ayrıca örgüt unsurlarının cezaevine saldırmak için kullandığı geçitler imha edildi. Guveyran Mahallesi’nin doğu cephesindeki caddelerde de güvenlik operasyonu düzenlendi. Burada çıkan çatışmalarda 2 SDG savaşçısı ve saldırıya katılan 9 terörist öldü. Teröristlerden ikisinin intihar eylemcisi olduğu ve üzerinde patlayıcı madde taşıdığı belirtildi.

SDG Medya Merkez Müdürü Ferhad Şami, yaptığı açıklamada, “Güvenlik güçlerimiz pazartesi akşamı yaptığı nokta operasyonuyla cezaevi çalışanı 9 esiri IŞİD’in elinden kurtardı. Bu esirler güvenli yerlere sevk edildi” dedi. Şami güvenlik güçlerinin dün (Salı) daha fazla rehine kurtardığını belirtti ancak yeni kurtarılan rehinelerin sayıları ve sağlık durumları hakkında veya bu operasyonun müzakere yoluyla mı yoksa doğrudan askeri operasyonla mı gerçekleştiğine dair detay vermedi. Şami, “Güvenlik güçleri tüm esirleri kurtarmak ve Guveyran ile ez-Zuhur mahallelerindeki halkımızı korumak için büyük bir dikkatle bir arama tarama operasyonu yürütüyor ve bu teröristleri ortadan kaldırmaktan çok daha önemli. 250 paralı asker daha Salı sabahı teslim oldu. Zira güçlerimiz, teröristlerin cezaevi içinde tahkim ettiği koğuşlar ile hücrelere titiz ve güçlü bakımlar gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

Özel Kuvvetler ve İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) teslim olan söz konusu unsurları ABD askerlerinin eşliğinde ilave 3 otobüsle başka cezaevlerine sevk etti. Unsurların taşınması sırasında çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir kaynak, “Militanların tahkim ettiği yeni cezaevinde kontrolü tamamen sağladık. Ateş menzilimiz Guveyran ve ez-Zuhur mahallelerini kapsıyor. Arama tarama operasyonlarını tamamlıyoruz. Çatışmalar sırasında onlarca unsur yakalandı, onlarcası da öldürüldü. Tutuklananlar ikinci bir yere sevk edilmeden önce ‘hilafetin yavruları’ ismi verilen örgütün çocuk militanlarıyla ilgili titiz ve sofistike bir sorgudan geçecekler. Savaş henüz sonuçlanmadı ve askeri operasyonlar sürüyor. Fakat uzak tutulmaları için yaptığımız çağrılara rağmen örgüt liderleri saldırılarında erkek ve kız çocukları kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Haseke kentinde 7 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile İç Güvenlik Güçleri, Sanayi Hapishanesi içinde DEAŞ terör örgütü militanlarına karşı askeri operasyonların tırmanmasının ardından Haseke kentinin tamamında 7 gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Örgüte bağlı uyuyan hücrelerin sızmasından ve misilleme terör eylemleri gerçekleştirmelerinden endişe duyulması sebebiyle Özerk Yönetim’e bağlı Fırat’ın doğusundaki diğer kent ve beldelerde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İç Güvenlik Güçleri, sivil seyahatleri sınırlandırmak amacıyla ana ve tali yolları ulaşıma kapatarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. Bununla birlikte gıda malzemeleri satan iş yerleri, eczaneler ve nöbetçi doktorlar bu yasakların dışında tutuldu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Haseke kentindeki olağanüstü gelişmeler ve durumların görüşülmesi için Birleşmiş Milletler (BM) örgütleri, Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Suriye Kızılayı ve Suriye Kalkınma İçin Güven kurumunun temsilcilerine Şam’daki Dışişleri konutunda toplantı düzenleme çağrısında bulundu.

BM verilerine göre Haseke kentinde Perşembe gününden bu yana süren çatışmalar nedeniyle Sanayi Hapishanesi’nin bulunduğu Guveyran Mahallesi ve komşusu ez-Zuhur mahallesi ile civar köylerde yaklaşık 45 bin kişi daha güvenli bir bölge bulmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. BM İnsan Hakları Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, IŞİD’in uyuyan hücreleri tarafından daha fazla saldırı düzenlenmesi korkusu ve süren çatışmalardan kaçmak amacıyla civar bölgeyi terk eden binlerce kişinin akıbeti için endişe duyduğunu ifade etti. Shamdasani, askeri operasyonlarda sivillerin güvenliğinin sağlanmasını talep ederek, çatışmanın taraflarına ve aynı şekilde Suriye’de nüfuz sahibi olan hükümetlere seslenerek, uluslararası hukukun onlardan askeri ve güvenlik operasyonları planlamak ve düzenlemek de dahil olmak üzere sivilleri korumaları için ellerinden geleni yapmalarını talep ettiğini söyledi.

Shamdasani, BM’nin, SDG’nin kontrol ettiği gözaltı merkezlerindeki kötü ve güvensiz duruma karşı uyarısına işaret etti.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU