Çin’den, Rusya’nın “durdurulamaz” füzelerine 10 milyar dolar destek

Ukrayna’ya yönelik saldırılarını hızlandıran Rusya’nın Oreşnik üretimini de artırdığı aktarılıyor

Rusya'nın Oreşnik füzelerini Belarus'a konuşlandırması da tepki çekmişti (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "durdurulamaz" diye nitelediği füzeler, Çin'in desteğiyle üretiliyor.  

Telegraph'ın Ukrayna istihbarat verilerine ve gümrük kayıtlarına dayandırdığı haberinde, Oreşnik füzelerinin üretimi için Pekin yönetiminin, Moskova'ya 10 milyar dolarlık ekipman ve parça tedarik ettiği savunuluyor.

Çin'in hipersonik füzenin üretiminde kullanılan elektronik aksamlı özel torna tezgahları gönderdiği aktarılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna istihbaratına göre sözkonusu ekipman, Rusya'ya bağlı Udmurtya Cumhuriyeti'ndeki Votkinsk'te yer alan fabrikada kullanılıyor. 

Fabrika, Rus devletine bağlı Moskova Termal Teknoloji Enstitüsü'nün bir parçası olan Votkinsk Zavod'a ait. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, ABD ve Japonya, bu şirketi yaptırım listesine almıştı. 

Oreşnik füzelerinin yanı sıra İskender-M ve Topol-M kıtalararası balistik füzelerinin montajının da yapıldığı Votkinsk fabrikasındaki üretim için Çin tarafından 3,1 milyar dolar değerinde mikroçip ve bellek kartı da sağlanmış. 

Diğer yandan uzmanlar, Rus savunma sanayisinin Çin teknolojisine bağımlılığının derinleştiğine dikkat çekiyor. 

Londra merkezli Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nden (RUSI) Nick Reynolds, Rus fabrikalarında askeri teçhizatın hızlı ve nitelikli üretimi için Çin'den yapılan ithalatın kritik olduğunu vurguluyor. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Michael Kofman, Moskova'nın savaşı sürdürmesinin Pekin'den sağlanan tedarike bağlı olduğunu savunuyor: 

Çin ekonomisine, pazarına ve bu mallarla teknolojilerin geçiş noktası olarak Çin'e erişimi olmadan Rusya'nın bu savaşı sürdürmekte büyük zorluklar yaşayacağı çok açık.

Rusya, 29 Aralık'ta Ukrayna ordusunun Putin'in Novgorod'daki konutuna "terör saldırısı" düzenlediğini duyurmuştu. 

8 Ocak'ta paylaşılan açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'ya Oreşnik füzesi ve drone'larla misilleme yaptığı bildirilmişti.


Independent Türkçe, Telegraph, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU