Çin'in uzay aracından sıradışı keşif: Ay'ın karanlık yüzü "yapış yapış"

Yutu-2, Ay'ın uzak yüzünde dolaşan ilk uzay aracı

Yutu-2 şu anda dünyanın en uzun ömürlü Ay aracı konumunda (Çin Ulusal Uzay İdaresi)

Çin'in Ay'daki uzay aracı Yutu-2, Dünya'nın tek doğal uydusunun karanlık tarafında yüzeyin "yapış yapış" olduğunu keşfetti.

Uzay aracının elde ettiği bulgular, geçen hafta hakemli bilimsel dergi Science Robotics'te yayımlanan yeni bir makalede açıklandı.

Ocak 2019'da Ay yüzeyine inen Yutu-2, doğal uydunun Dünya'ya bakmayan ve bu nedenle "karanlık yüzü" diye anılan bölgesindeki ilk uzay aracı olmuştu.

Uzay aracı o zamandan beri Ay'ın karanlık yüzünde ilginç keşifler yaptı. Bunlardan biri de kısa süre önce açıklığa kavuşturulan küp şeklindeki bir kayaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son araştırmadaysa "regolit" diye adlandırılan Ay toprağının uzay aracının tekerleklerine yapışması bilim insanlarının dikkatini çekti.

Zira Çin'in Ay'ın Dünya'ya dönük yüzündeki aynı tasarıma sahip uzay aracı Yutu'da böyle bir duruma rastlanmamıştı.

Makaleye göre bu yapışkanlık, yüzeyin diğer tarafındaki toprağın Dünya'daki "kumlu balçıklara benzemesinden" kaynaklanıyor.

Bilim insanları bu farklılığın kesin nedenini henüz çözemedi ama doğal uydunun iki yüzünde çevresel koşulların da epey farklı olması buna dair fikir verebilir.

Yutu-2'nin Ay'ın karanlık yüzündeki diğer sıradışı keşifleri ise şöyle:

Ay'ın uzak yüzü daha taşsız

Yutu-2 gezgini, bu bölgedeki arazideki kayaç ve taşların sayısının Dünya'ya bakan taraftan daha az olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, "Yol boyunca uzanan kayalar, iniş alanının etrafına dağılmış olanlarla karşılaştırıldığında nispeten nadir görülüyor" ifadelerini kullandı. Buradaki gözlemlerde, Dünya'ya bakan yüzdeki Mare Imbrium adlı büyük ovada görülenler gibi büyük kayaçlar tespit edilemedi.

Uzak taraf krater dolu

Uzmanlara göre uzak taraftaki volkanik aktivite, yakın tarafa göre daha erken durmuştu. Bu da karanlık tarafın yüzeyinin daha eski olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu bölge engebeli bir yüzeye sahip, yani kraterlerle dolu.

Yutu-2 ayrıca, uydunun uzak tarafında çok sayıda, nispeten küçük krater keşfetti. Araştırmacılar 88 kraterden toplanan verileri paylaştı. Bunlar arasında 57 kraterin çapı 10 metreden azken, iki kraterin çapının yaklaşık 60 metre olduğu ifade edildi.

 

Independent Türkçe, Futurism, Inverse, Astronomy

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU