Papua Yeni Gine'de 30 yıl önce tekrar getirilen idam cezası kaldırıldı

"Ciddi suç ve ihlallere karşı caydırıcı değil"

Ülkede idam cezası 1991'de yeniden yürürlüğe konmasına rağmen o tarihten bugüne dek kimse idam edilmedi (Unsplash)

Papua Yeni Gine'de 30 yıl önce yeniden uygulamaya konan idam cezası kaldırıldı.

Okyanusya ülkesinin parlamentosunda 20 Ocak'ta düzenlenen görüşmelerde, idam cezasının uygulamadan kaldırılmasına karar verildi.

Söz konusu yasa değişikliğini parlamentoya sunan Adalet Bakanı Bryan Kramer, şu anda idam edilmeyi bekleyen 40 kişinin bulunduğunu fakat devletin cezayı insani şekilde uygulayabilmek için "gerekli mekanizma ve altyapıdan yoksun" olduğunu söyledi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan James Marape ise açıklamasında, "İdam cezası yıllardır hukukumuzda yer alıyordu. Fakat diğer küresel trendlere ve çalışmalara bakılınca, bunun ciddi suç ve ihlallere karşı caydırıcı nitelikte olmadığı görüldü" dedi.

Marape, uygulamanın Hıristiyanlıkla da uyuşmadığını belirterek "Bence Hıristiyan bir ülke olarak bizim için 'Öldürmeyeceksin' fikri hala geçerli" ifadelerini kullandı.

Artık vatana ihanet, korsanlık, cinayet ve tecavüz gibi suçlar müebbet hapis ya da 30 yıl hapsin ardından şartlı tahliyeyle cezalandırılacak.

İdam cezasına karşı çıkan Katolik kilisesi de uygulamanın kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı.

Papua Yeni Gine Genç Katolik Çalışanlar derneğinin başkanı Paul Harricknen, "Papua Yeni Gine'deki Katolik kilisesi, Tanrı'nın emirleri ve Hıristiyan değerleriyle uyuşmamasının yanı sıra ahlaki açıdan yanlış ve insanlık dışı olduğu, herkesin doğuştan gelen yaşam hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle idama her zaman karşı çıktı" dedi.

Harricknen, "Eğer Hıristiyan bir ülke olduğumuzu söylüyorsak, o zaman gerekeni yapmalıyız. Kanunlarımız ahlaki ve Hıristiyan değerleri yansıtmalı. İdam cezası da bununla uyuşmuyor" ifadelerini kullandı.

Ülkedeki son idam başkent Port Moresby'de 1954'te gerçekleştirilmişti. 1970'de idam cezasının kaldırıldığı Papua Yeni Gine'de uygulama 1991'de yeniden yürürlüğe konmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Asia Pacific Report

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU