Moskova, Tahran ile "stratejik ortaklığı" harekete geçiriyor

Türkiye, yaptırımlara uyum kapsamında İran'ın varlıklarını dondurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 17 Ocak 2025'te Kremlin'de iki ülke arasında "kapsamlı stratejik ortaklık" anlaşmasının imza töreninde / Fotoğraf: Reuters

Rusya, dün İran ile imzalanan "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" anlaşmasının yürürlüğe girdiğini resmen duyurdu ve anlaşmayı "iki ülke liderliğinin stratejik tercihini yansıtan bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, anlaşmanın ortak zorluklar ve tehditlerle yüzleşme ve "çok kutuplu bir dünya koşullarında" çalışma konusundaki ortak kararlılık çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan, anlaşma metnini üzerinde yıllarca süren çalışmaların ardından geçen ocak ayında imzaladılar. İki taraf, geçen yılın sonbaharında nihai metin üzerinde anlaşmaya vardı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi, Rusya'nın bu ayın başlarında BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını devralmasıyla eş zamanlı olarak geldi. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vassily Nebenzia, geçen pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın İran'a yönelik BM yaptırımlarının yeniden uygulanmasını tanımadığını belirtti.

Diğer yandan Türkiye, BM yaptırımlarına uymak için önlemler alan ülkeler arasına katıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetleriyle bağlantılı çeşitli kişi ve kuruluşların varlıklarını donduran bir kararname yayınladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU