Çinli bilim insanları araştırdı: Sadece bambu yiyen pandalar nasıl şişman kalıyor?

Sorunun yanıtı evrim sürecinde saklı

Çin'de vahşi doğada yaşayan yaklaşık 1800 panda var (Reuters)

Çin'deki bir grup bilim insanı, sadece bambuyla beslenen dev pandaların yediklerinden en iyi şekilde yararlanacak şekilde evrimleştiğini düşünüyor.

Yapılan çalışma, bambunun en besleyici halinde olduğu ilkbahar sonu ve yaz başı dönemlerinde pandaların bağırsak bakterilerinin değiştiğini gösterdi. Uzmanlar, hayvanların bu sayede şişman ve sağlıklı kaldığını düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandaların dişileri 91, erkekleri 136 kilogram ağrılığa ulaşabiliyor. Bu hayvanlar yağ oranı düşük bambu tüketiyor. Pandaların, hangi kısmının yendiğine bağlı olarak her gün yaklaşık 12 ila 38 kilogram bambu tüketmesi gerekiyor.

Pandalar yılın çoğu bölümünde, bambunun lifli yapraklarıyla beslense de ilkbahar sonu ve yaz başında protein açısından zengin bambu filizlerinin tadını çıkarıyorlar.

Clostridium butyricum adlı bakterinin sayısı artıyor

Çin'de yıllardır pandalar üzerine çalışmalar yürüten bir ekip, bağırsak bakterilerinin bir pandanın metabolizmasını nasıl etkileyebileceğini araştırmak istedi.

Bu doğrultuda 8 vahşi pandanın dışkısını yılın farklı dönemlerinde toplandı ve bu örneklerin birbirinden nasıl farklılaştığı incelendi.

Cell Reports adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan bulgular, bambu filizlerinin yendiği dönemde bağırsaklarda Clostridium butyricum adlı bakterinin daha fazla olduğunu gösterdi.

Bu bakterinin, pandaların kilo almasına ve depolamasına yarayıp yaramadığını öğrenmek için, panda dışkısı farelere nakledildi. Fareler daha sonra pandaların yediklerine benzer bir şekilde üç hafta beslendi.

Araştırmacılar, filiz yeme döneminde toplanan dışkının nakledildiği farelerin, aynı miktarda gıda tüketmesine rağmen diğerlerine göre daha fazla kilo aldığını tespit etti.

Araştırmanın başyazarı Guangping Huang şöyle konuştu:

Bir pandanın bağırsak mikrobiyotasıyla fenotipi arasında ilk kez nedensel bir ilişki kurduk.

Çalışmada yer alan Wei Fuwen, nedensel ilişkinin doğrulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Araştırmada yer almayan mikrobiyota ve metabolizma uzmanı Felix Sommer ise çalışmadaki pandaların sayısının azlığına ve deneyin sadece bir kez yapılmasına dikkat çekti. Sommer, bakteri ve kilo alımı arasında nedensel bir ilişki değil korelasyon bulunduğunu savundu.

 

Independent Türkçe, CNN International, RTE

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU