Bilim insanları sonunda "Dev pandalar neden siyah ve beyaz?" sorusuna yanıt buldu

Zebra ve kokarca gibi istisnalar dışında çoğu memeli kahverengi ve gri tonlarında

Pandaları hayvanat bahçelerinde görmek kolay olsa da doğal ortamlarında durum farklı (Pixabay)

Hakemli bilim dergisi Nature Scientific Reports'ta perşembe yayımlanan araştırma, uzun süredir merak edilen bir soruya yanıt bulmuş olabilir. 

Birleşik Krallık, Çin, Finlandiya ve ABD'deki bilim insanları, dev pandaların çoğu memeliden ayrışarak niçin siyah ve beyaz olduğuna bir açıklama getirdi. 

Araştırmada "Dev pandalar siyah ve beyaz kürklerini doğal ortamlarında görülmemek için kamuflaj olarak kullanıyor" dendi. 

Bilim insanları, bu hayvanları hayvanat bahçelerinde ya da yakın çekim fotoğraflarda görmek kolay olsa da doğal ortamda durumun böyle olmadığını dile getirdi. 

Bristol Üniversitesi'nde biyoloji alanında çalışan Tim Caro, "Çinli meslektaşlarımız bize vahşi doğadaki fotoğrafları gönderdiğinde dev pandayı göremedim. O zaman bir şeyler bulduğumuzu anladım" dedi. 

Eğer bir primatın iyi gözleriyle ben göremediysem, daha az görüşe sahip etobur yırtıcılar da onu göremeyebilir. Bunu objektif olarak ortaya koymamız gerekiyordu.

Yaban hayatındaki dev pandaların 15 fotoğrafını inceleyen ekip, siyah tüylerin ağaç gövdeleri ve gölgelerle, beyazlıklarınsa yapraklar ve karla karıştığını gözlemledi. Ara tonlar da zemin ve kayalarla iç içe geçiyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip, daha uzun mesafeden bakıldığında dev pandaların figürünün görülmediğini da araştırmada bildirdi.

Sonuçlar insan gözünün yanı sıra, pandalar için tehdit oluşturabilecek hayvanları temsilen kullanılan kedi ve köpek görüşünde de aynı çıktı. 

Makalenin yazarlarından, deneysel psikolog Nick Scott-Samuel, "Daha gerçekçi bir yırtıcının perspektifinden bakıldığında dev pandaların gayet iyi kamufle olduğu görülüyor" dedi. 

Katil balina, zebra ve kokarcalar gibi istisnalar hariç çoğu hayvan kahverengi ve gri tonlarda. Örneğin benekli sırtlanlar da zebraları üstündeki çizgileri yüzünden 50 metre mesafeden seçemeyebiliyor. 

Çin'in güneyindeki dağlarda 2 bine yakın dev pandanın yaban hayatında yaşadığı tahmin ediliyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bu hayvanların üremesi için hayvanat bahçelerinde çalışmalar yürütülüyor. 


Independent Türkçe, SCMP, Nature Scientific Reports

DAHA FAZLA HABER OKU