Erdoğan: AB, stratejik miyopluktan kurtulup Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmalı

AB ve göç konusuna değinen Erdoğan, "Türkiye olmasaydı hem Suriye hem de Avrupa çok farklı bir manzarayla karşı karşıya kalacaktı. Göç konusunda AB'den beklentimiz sadece adil yük ve sorumluluk paylaşımından ibarettir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri ile katıldığı toplantıda açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 salgının ortaya çıkardığı olumsuz iklimden AB'nin de etkilendiğini belirten Erdoğan, "Birliğin geleceğine dair Brexit süreciyle alevlenen tartışmalar salgınla beraber yeni bir  boyuta taşındı. AB içindeki siyasi coğrafi ve ekonomik ayrışmalar daha belirgin hale geldi. Bu durum AB gündemindeki pek çok önemli konunun geri, plana itilmesine yol  açtı. Ortak göç politikası oluşturulması, yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığı başta olmak üzere birçok kemikleşmiş sorun karşısında AB maalesef kayda değer hiçbir adım atamadı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Konuya objektif bakabilen herkes birliğin karşı karşıya olduğu bu tehditlerin aşılmasında anahtar ülkenin Türkiye olduğunu görmekte ikrar ve itiraf etmektedir" diyen Erdoğan, "Türkiye müzakere sürecini yürüten aday ülke olarak terörizm, göç, savunma, İslam ve yabancı düşmanlığı, sağlık gibi temel konularda sorun çözücü role sahiptir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye olmasaydı hem Suriye hem de Avrupa çok farklı bir manzarayla karşı karşıya kalacaktı"

Erdoğan konuşmasında Suriye ve göç konusuna da değinerek, "Türkiye'nin olağanüstü çabaları olmasaydı bugün hem Suriye hem de Avrupa çok farklı bir manzarayla karşı karşıya kalacaktı. Bizim gayretlerimiz olmasaydı göç krizi daha fazla derinleşecek, can kayıpları daha fazla artacak, terör daha fazla azacak, istikrarsızlık çok daha geniş bir coğrafyaya yayılacaktır. Göç konusunda AB'den beklentimiz sadece adil yük ve sorumluluk paylaşımından ibarettir" dedi.

Türkiye'nin AB tam üyeliği konusunda önemli mesafe kaydettiğini vurgulayan Erdoğan şunları kaydetti:

Vize serbestisi diyalogu kapsamında kalan kriterler bakımından üzerimize düşenleri yerine getirmeye yönelik adımları zaten atıyoruz. 72 kriterden kalan 6sının karşılanması  hususunda önemli bir mesafe katettik. Türkiye'nin tam üyeliği önündeki önyargıların kırılmasında da katkı sağlayacaktır. Gümrük birliğinin güncellenmesi ise  ortak menfaatimizedir. Sürecin siyasi saiklerle engellenmesi tüm taraflara zarar veriyor. AB'nin 2022'de stratejik miyopluktan kurtularak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinde daha cesur davranmasını bekliyoruz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU