2021'de Fransa-Birleşik Krallık hattında göçmen rekoru kırıldı

Geçen sene 28 bini aşkın kişinin yasadışı yollarla Manş Denizi'nden geçtiği tahmin ediliyor

İnsan kaçakçıları binlerce sterlin karşılığında hizmet sağlıyor (Reuters)

Londra merkezli PA haber ajansının hükümet verilerini analiz ederek yaptığı habere göre, geçen yıl Fransa üzerinden Birleşik Krallık'a giden göçmen sayısında rekor kırıldı

Yasadışı bir şekilde küçük tekneler ve botlarla Manş Denizi'ni geçenlerin sayısı, önceki yılın üç katını geçti. 

En az 28 bin 395 kişinin Birleşik Krallık'a böyle ulaştığı tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PA, havanın göçmen kaçakçılığına elverişli olduğu Kasım'da 6 bin 869 kişinin bu yolu kullandığını ve yalnızca 11 Kasım'da 1185 kişinin ülkeye geldiğini bildirdi.  

Artık 28 ila 50 kişiye kadar taşıyabilen daha büyük teknelerin kullanılmasının rakamları yükselttiği de aynı haberde belirtildi. 

Güvenlik önlemlerinin sıklıkla hiç önemsenmediği bu yolculuklarda ölenler de çok oldu. 24 Kasım'da Fransız yetkililerin, çocuklar için yapılan şişme botlara benzettiği bir teknenin batması sonucu en az 27 göçmen boğularak öldü. Irak, İran, Afganistan, Etiyopya, Somali ve Mısır gibi yerlerden gelerek hayatını kaybedenlerin arasında 7 kadın ve iki çocuk da vardı. 

Brexit'le Avrupa Birliği'nden ayrılan Birleşik Krallık'ta hükümet, göçmenler yüzünden de baskı altında. Boris Johnson yönetimi, Fransa'yı suçlarken iki taraf da göçmenleri engellemeye çalışıyor gibi gözüküyor. 

Son olarak Birleşik Krallık'ta parlamentoya gelen yeni bir yasa tasarısı, insan kaçakçılarının yanı sıra göçmenleri de daha sert cezalarla karşı karşıya bırakmayı öngörüyor. 

İnsan hakları savunucularının karşı çıktığı tasarı kabul edilirse, mülteci olmak isteyenler "güvenli üçüncü ülkelere" gönderilebilecek.


Independent Türkçe, AFP, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU