Neden çoğu animasyon karakteri 4 parmaklı?

Bu tercihin teknik ve görsel açıdan bir dizi nedeni bulunuyor

20. yüzyılda ilk animasyon filmlerinin ortaya çıktığı dönemden bu yana pek çok karakter 4 parmaklı olarak çiziliyor (Screenrant)

Televizyon tarihinin en meşhur animasyon karakterlerinin birçoğunun ortak noktası 4 parmaklı olmaları. Mickey Mouse, Homer Simpson, Sünger Bob, Looney Tunes karakterleri, Taş Devri karakterleri, Tom ve Jerry gibi pek çok çizgi film karakterinin yalnızca 4 parmağı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki bunun nedeni ne?

Onlarca yıldır devam eden bu çizgi film geleneğinin birçok farklı nedeni var. 

Buna dair en popüler açıklama tamamen animasyon yapım süreciyle ilgili. Çünkü 5 yerine sadece 4 parmak çizmek çok daha kolay. Çizerlerin 4 parmak çizerek zamandan kazanması stüdyoların da daha az masraf yapmasını sağlıyor. 

Karikatürlerin elle çizildiği dönemde karakterlerin 4 parmaklı çizilmesi bu açıdan önemliydi. Ancak şimdi teknoloji çizerlerin yanında olsa bile çizgi film karakterleri yine de 4 parmaklı çiziliyor. 

 

warner bros2.jpg
(Warner Bros)

 

Bu tercihin arkasında da çoğunlukla yuvarlak hatlı karakterleri 5 parmaklı resmetmenin güzel görünmemesi yatıyor. Bu konuda Walt Disney Productions'ın kurucusu ABD'li ünlü yapımcı Walt Disney'in bir keresinde Mickey Mouse'un eğer 5 parmağı olsaydı ellerinin "bir salkım muz gibi görüneceğini" söylediği belirtiliyor. 

Bir başka nedense pek çok çizgi film karakterinin hayvan olması ve zaten 5 parmaklı çizilmelerinin gerekli görülmemesi. 

 

Nickelodeon.jpg
(Nickelodeon)

 

Ancak Japon animelerindeki karakterlerin genellikle 5 parmağının olduğu ve bunun farklı nedenlerinin olduğunu belirtmek önemli. 4 ve ölüm ifadelerinin Japonca benzer telaffuzlara (shi) sahip olması ve 4 parmağın Yakuza geleneğini hatırlatması nedeniyle Batı'da kullanılan teknik tercih edilmiyor. 

Yakuza olarak adlandırılan Japon mafyaları ceza olarak parmak kesmeleriyle biliniyor. 

 

Independent Türkçe, Screenrant, AVClub

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU