Dünyanın en genç cumhuriyeti Barbados erken seçime gidiyor

Karayipler ülkesi, 396 yıl sonra Birleşik Krallık'tan ayrılarak cumhuriyet ilan etmişti

Karayipler ülkesi Barbados'un nüfusu yaklaşık 290 bin (Reuters)

Dünyanın en genç cumhuriyeti unvanına sahip Barbados, erken seçim kararı aldı.

Başbakan Mia Mottley dün yaptığı açıklamada, 19 Ocak'ta sandık başına gidileceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karayipler ülkesi, 30 Kasım'da Sandra Mason'ın ilk devlet başkanı olduğunu duyurmuştu. Birleşik Krallık Veliaht Prensi Charles'ın da katıldığı törenle cumhuriyetin ilan edildiği Barbados, II. Elizabeth'i devlet başkanı olarak tanımaya son verip 396 yıllık İngiliz hakimiyetini sona erdirmişti.

Dünyaca ünlü Barbadoslu şarkıcı Rihanna da törene katılmıştı. Rihanna, Ulusal Kahraman nişanına layık görülmüştü.

"Tek bir hükümet ve tek bir lider"

2018'den beri başbakanlık görevini yürüten Mottley erken seçimi duyurduğu konuşmasında, hükümetinin ekonomideki hamlelerinden bahsetti. Kovid-19 pandemisinin, Barbados için önemli olan turizm sektörüne zarar vermesine rağmen ekonominin toparlandığını savundu.

Mottley, pandemiyle mücadelede muhalefetin eleştirilerinin ülkeyi kötü bir duruma soktuğunu öne sürerek "Partizan tartışmaları bir kenara bırakmanın zamanı geldi" dedi.

Seçimi kazananı destekleyeceği sözünü veren Mottley, "Ortak bir amaç etrafında, tek bir hükümet ve tek bir lider arkasında birleşmemize ihtiyaç duyuyorum" diye konuştu:

Dostlarım, inşa etmemiz gereken bir ülke ve şekillendirmemiz gereken bir halk var.

Mottley, partisinin parlamentodaki ezici çoğunluğuna işaret ederek erken seçimin, iktidarını pekiştirmek için olduğuna dair gelecek muhtemel eleştirilere cevap verdi:

Dostlarım, gerekçem sadece hayatta kalmak olsaydı, parlamentodaki 30 sandalyeden 29'una sahip olmanın tadını çıkarabilirdik...

Barbados; Guyana, Dominika ve Trinidad ve Tobago'nun 1970'lerde cumhuriyet ilan etmesinden bu yana monarşiyi kaldıran ilk Karayipler ülkesi. Ayrıca Kraliçe Elizabeth en son 1992'de Afrika ülkesi Mauritius'un cumhuriyet ilan etmesiyle devlet başkanlığı görevinden alınmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU