Küçük çocuklar için hazırlanan BioNTech aşısı beklenen etkiyi yaratmadı

Araştırma sonuçları üzerine Pfizer 6 ay-5 yaş grubunda üçüncü doz aşıyı test edeceğini duyurdu

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 16-17 yaş grubu için Pfizer'ın üçüncü dozuna geçen hafta onay verdi (AFP)

Pfizer, BioNTech'le geliştirdiği Kovid-19 aşısının iki dozunun 2-5 yaş grubunda istenen bağışıklığı sağlayamadığını bildirdi.

ABD merkezli ilaç şirketi cuma yaptığı açıklamada, bu yüzden 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarla yapılan testlere üçüncü dozun eklenmesine karar verildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çocukların bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre farklı. Dolayısıyla düşük dozda aşıların küçüklerde koruma sağlaması bekleniyor.

Örneğin 12 yaş ve üzeri kişilerde doz başına 30 mikrogram uygulanıyor. Bu miktar 5-11 yaş grubunda 10 mikrograma, daha küçük kişilerde 3 mikrograma düşüyor.

Pfizer, söz konusu doz miktarının 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda güçlü bağışıklık sağladığını ancak 2-5 yaş arasındakilerde istenilen bağışıklık tepkisini geliştirmediğini açıkladı. Öte yandan şirket testlerde hiçbir güvenlik sorununun görülmediğini kaydetti.

Yetkililer, ikinci dozdan en az iki ay sonra üçüncü dozun uygulanmasını değerlendireceklerini söyledi. 5-11 ve 12-15 yaş grubundaki çocuklarda da üçüncü doz testlerinin yapılacağı bildirildi.

Pfizer Aşı Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Kathrin Jansen, 6 ay-5 yaş grubunda acil kullanım onayı için 2022'nin ikinci çeyreğinde yetkili kurumlara başvurmayı planladıklarını söyledi.

"Hiçbir fikrim yok"

Bilim insanları, Pfizer'ın kararı karşısında ikiye bölündü. Pfizer'ın pediatrik testlerinin araştırmacılarından, Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi doktoru Kawsar Talaat, üçüncü dozun özellikle Omicron varyantına karşı iyi olmasının beklendiğini söyledi:

Üçüncü dozun sağlam bir takviye sağlayacağını düşünüyorum... Yetişkin verilerinden bildiğimiz üzere üç doz, Omicron'a karşı muhtemelen daha iyi. Çocuklar için de benzer veriler elde etmenin iyi olacağını düşünüyorum.

Toronto Üniversitesi'nden Dr. Isaac Bogoch ise çocuklarda üçüncü doza şüpheyle yaklaşıyor:

Hiçbir fikrim yok. Çocuklara hiçbir zaman küçük yetişkinmiş gibi davranamayız.

 

Independent Türkçe, CNN International, Washington Post, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU