ABD Dışişleri geride bıraktığı Afgan sayısını ilk kez açıkladı

"Afganistan'daki tahliye çalışmaları 2022'ye sarkacak gibi"

Kabil Havalimanı'nda ağustosta yapılan tahliye çalışmaları sırasında, havalimanı yakınına düzenlenen bombalı saldırıda 180'den fazla kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, ABD'ye sığınmak isteyen 62 bin Afgan'ın hâlâ ülkelerinde olduğunu söyledi.

15 Ağustos'ta ABD birliklerinin çekilmesiyle Taliban başkent Kabil'e girerek ülkenin kontrolünü ele geçirmişti.

Wall Street Journal'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan yetkilinin perşembe günü yaptığı açıklamayla ABD Dışişleri Bakanlığı ilk defa geride bıraktığı toplam kişi sayısını bildirdi.

Yetkili, ABD'ye vize başvurusu yapan 33 bin Afgan'ın, meşakkatli güvenlik incelemelerinden geçtiğini ve ülkeye giriş için hazır hale geldiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan kalan 29 bin kişininse vize başvurularının henüz ilk etabında olduğu ifade edildi.

Açıklanan sayılarda başvuru yapan kişilerin aile üyeleri yer almazken, söz konusu güvenlik incelemeleri kapsamında başvuru sahiplerinin çalışma geçmişinin ve ABD tarafından terörist ilan edilen örgütlerle bağlantıları olup olmadığının araştırıldığı belirtildi.

ABD, Kabil Havalimanı'ndan haftada birkaç kez tahliye uçuşu düzenliyor. Fakat havalimanı henüz tam kapasiteyle çalışmadığından, vize başvurusu yapan ve güvenlik kontrolünden geçenlerin ABD'ye getirilmesinin 2022'ye sarkabileceği ifade edildi.

Özel Göçmen Vize programı, diplomatik görevde bulunanlar, yardım kuruluşu çalışanları ve ABD ordusuyla çalışan çevirmenler dahil ABD'ye destek sağladığı gerekçesiyle Taliban misillemesine maruz kalabilecek kişileri korumak için 2009'da oluşturulmuştu.

Kaosa dönen Afganistan'dan tahliye çalışmaları sırasında ABD ve diğer Batılı müttefikleri 100 binden fazla Afgan'ı ülkeden çıkarmıştı. Bazı ABD vatandaşları ve vize başvurusu kabul edilenler uçaklara binemezken, 70 binden fazla Afgan ABD'ye götürülmüştü.
 


Ülkeden çekilme stratejisi nedeniyle bazı kesimlerden eleştiri alan ABD Başkanı Joe Biden, tüm ABD vatandaşlarını Afganistan'dan tahliye edeceği sözünü vermiş fakat aynı vaadi Afganlar için dile getirmemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu hafta paylaştığı verilerde, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana 479 Amerikan vatandaşının ve ABD'de oturma izni bulunan 450 kişinin aileleriyle birlikte ülkeye getirildiği ifade edilmişti. Ayrıca vize başvurusunda bulunan 2 bin 200 Afgan'ın ve aile üyelerinin de ABD'ye giriş yaptığı belirtilmişti.

Açıklamada bir düzineden daha az ABD vatandaşının şu anda Afganistan'da kaldığı bildirilmişti.

Eylülde Biden yönetimi, yaklaşık 60 bin Afgan'ı konaklamaya uygun şekilde dönüştürülen 8 askeri üsse taşımaya başlamıştı. Afgan yurttaşlar buralarda Kovid-19 aşısı yaptırmış ve sağlık kontrolünden geçmişti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU