BM, 2022'de acil yardıma muhtaç kalacak kişi sayısında patlama beklediklerini açıkladı

"43 ülkede 45 milyon insan için kıtlık benzeri koşullar, gerçek ve korkutucu bir ihtimal olmayı sürdürüyor"

Rapora göre gelecek yıl her 29 kişiden biri yardıma ihtiyaç duyacak (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) Kovid-19 pandemisi, iklim değişikliği ve çatışmalar sebebiyle kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olan kişi sayısının arttığını ve insani yardım ihtiyacının fırladığını bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin bugün yayımladığı Küresel İnsanı Yardım Raporu'na göre 2022'de acil yardıma ihtiyaç duyacakların sayısının bu yıla oranla yüzde 17 artarak 274 milyona ulaşması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, 63 ülkede yardıma en muhtaç 183 milyon kişi için 41 milyar dolar (yaklaşık 550 milyar TL) gerektiği duyuruldu. 2021'de gereken meblağ 35 milyar dolardı (yaklaşık 470 milyar TL)

BM, Kovid-19 pandemisinin yanı sıra virüsle mücadelede alınan önlemlerin 20 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa sürüklediğini bildirdi.

Bu yıl dünya genelinde yapılan HIV, tüberküloz ve sıtma testlerinin pandemi yüzünden yüzde 43 azaldığı ve 23 milyon çocuğun temel aşılardan mahrum kaldığı öğrenildi.

Uzmanlar, küresel ısınma sebebiyle 2050'ye kadar 216 milyon çocuğun kendi ülkesinin içinde göç etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

İklim değişikliğinin ayrıca açlık ve gıda güvensizliği oranını artırdığı kaydedildi:

43 ülkede 45 milyon kişi için kıtlık benzeri koşullar, gerçek ve korkutucu bir ihtimal olmayı sürdürüyor.

811 milyon kişinin halihazırda yetersiz beslendiğine işaret edilen raporda, "Sürekli ve acil bir eylem olmazsa 2022 felaket olabilir" ifadesi kullanıldı.
 


BM, yaşanan çatışmaların da yıkıcı etkileri olduğuna dair uyardı.

Örneğin Taliban'ın iktidara gelmesinden sonra uluslararası yardımların kesilmesiyle Afganistan'da şartlar epey kötüleşti.

Yetkililer, ülkede nüfusun yüzde 65'ine tekabül eden 24 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu. Bunlardan 9 milyon kişi, kıtlık tehlikesiyse karşı karşıya, Ülkede yardıma en çok ihtiyaç duyan 22 milyon kişi için 4,5 milyar dolar (yaklaşık 60 milyar TL) gerekiyor.

"Belki de dünyadaki en korkutucu durum Etiyopya'daki"

Öte yandan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, "Belki de dünyadaki en korkutucu durum Etiyopya'daki" dedi. Ülkenin Tigray bölgesinde orduyla Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasındaki çatışmalar bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

400 bini kıtlığın eşiğinde olan 26 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. Griffiths, şiddet ve huzursuzluğun yanı sıra pek çok farklı faktörün, milyonlarca kişiyi evini terk etmeye zorladığını söyledi.

Raporda ayrıca Suriye ve Yemen'deki çatışmalardan etkilenen milyonlarca kişi için de milyarlarca dolar gerektiği yazıldı.

"Yardıma muhtaç kişi sayısı daha önce hiç bu kadar yüksek olmamıştı" diyen Griffiths, şöyle konuştu:

Pek çok kişiye yardım sağlamak sürdürülebilir değil. Ancak bunun yapılması gerekiyor.

Griffiths, yardımın kritik olduğunu ancak bir ülkenin kalkınmasına destek olmanın ve finansman sağlamanın daha fazla önem arz ettiğini söyledi:

41 milyar dolar alamayacağımızın farkındayız. Ancak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. 

 

Independent Türkçe, AFP, Scoop

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU