Omicron Avrupa'ya sıçradı: 4 ülkede 6 vaka tespit edildi

Dünya genelinde karşı tedbirler artırılmasına rağmen Omicron varyantı, Avrupa'da ortaya çıktı. Birleşik Krallık'ta 2, Almanya'da 2, Belçika ve İtalya'da ise birer kişide yeni varyant tespit edildi

Fotoğraf: Unsplash (arşiv)

Güney Afrika'da yeni Kovid-19 varyantı Omicron'un tespit edilmesi sonrası dünya yeniden alarma geçmişti.

Yeni varyantın aşılarıa karşı dirençli olabileceği ve çok hızlı yayılabileceği uzmanlar tarafından öngörülmesi sonrası çok sayıda ülke Güney Afrika ve komşu 5 ülkeye seyahat kısıtlaması getirmişti. DSÖ yeni varyantın tehlikesine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Tüm bu gelişmelerin yanında dün dünya genelindeki piyasalar da sert gerileme yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'da Omicron varyantlı vakalar tespit edildi

Çoğu Avrupa ülkesi 6 ülkeye yönelik seyahat kısıtlamaları getirmesine rağmen varyantın gelişini durduramadı.

Birleşik Krallık'ta iki kişide yeni varyant tespit edildi.

Sağlık Bakanı Sajid Javid, yaptığı açıklamada 2 kişinin hane halkıyla karantinaya alındıklarını belirtti.

İki vakanın "bağlantılı" olduğunu aktaran Javid, vakaların görüldüğü Chelmsford ve Nottingham'da toplu testler yapılacağını bildirdi.

Gerekirse daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Sağlık Bakanı, Başbakan Boris Johnson'ın bugün ilgili sağlık yetkileriyle önlemlere ilişkin basın toplantısı yapacağını açıkladı.

Almanya ve Belçika'da Omicron alarmı

Birleşik Krallık'ın ardından Almanya'da iki, Belçika'da ise bir kişide, Omicron varyantının tespit edildiği bildirildi.

Almanya Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Omicron varyantı tespit edilen 2 kişinin, 24 Kasım'da Güney Afrika'dan Almanya'ya geldiği belirtildi.

Bu kişilerin, sağduyulu davranarak yeni varyant hakkında medyada çıkan haberlerin ardından test yaptırdığı ifade edilen açıklamada, "Bu kişiler PCR testi yapıldıktan sonra 25 Kasım'dan bu yana evlerinde karantinada bulunuyor" ifadesi kullanıldı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Belçika'da gün içinde B.1.1.529 varyantı olması şüphesiyle iki kişinin Kovid-19 testi sonuçları analiz edildi.

Bu kişilerden birinin sonucunun virüsün "delta" varyantı, diğerinin sonucunun ise "süper varyant" olarak bilinen tür olduğu ortaya çıktı.

Hastanın aşısız yetişkin bir kadın olduğu, semptomların Mısır'dan Türkiye üzerinden Belçika'ya seyahat ettikten 11 gün sonra başladığı kaydedildi. Hastanın ayrıca Afrika'nın güneyi ile bağlantısının olmadığını belirttiği ifade edildi.

İtalya'da bir kişide Omicron varyantı tespit edildi

İtalya'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantı, birkaç gün önce Mozambik'ten gelen bir kişide tespit edildi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, sözkonusu kişinin çift doz aşılı olduğu ve durumunun iyi olduğu belirtildi. Pozitif vakanın ve ailesinden görüştüğü kişilerin gözlem maksatlı karantinaya alındığı ifade edildi.

4 ülkede daha görüldü

Şimdiye kadar Güney Afrika'da 77, Botswana'da 4, Hong Kong'da 2, İsrail'de ise bir vaka tespit edildi.

Omicron varyantı

Güney Afrika ve Botsvana'da 9 kişide görülen B.1.1.529 kod numaralı varyant 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU