Ünlü biyoetikçi "Seks robotlarına nasıl davranmalıyız?" sorusunu cevapladı

"Şu varsayımı sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum: Robotlar bize hizmet eden makinelerdir"

Japonya'da fizyoterapist Masayuki Ozaki 2017'de yaptığı açıklamada, evliliğinde yaşadığı sorunların ardından seks robotuyla ilişkiye başladığını söylemişti (AFP)

ABD'deki Washington Üniversitesi'nden biyoetikçi Nancy Jecker, duygusal destek için tasarlanan robotlara ve seks robotlarına düşünceli davranılması gerektiğini söyledi.

Jecker'ın "Bir robota yanlış yapabilir miyiz?" (Can we wrong a robot?) başlıklı makalesi, hakemli bilimsel dergi AI & SOCIETY'de 12 Kasım'da yayımladı.

Bu soruya cevabın evet olduğunu söyleyen bilim insanı şöyle konuştu:

Şu varsayımı sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum: Robotlar bize hizmet eden makinelerdir.

Jecker, Samantha adlı seks robotunu örnek verdi. Avusturya'da 4 yıl önce düzenlenen bir müzik festivalinde erkekler Samantha'ya zarar vermişti. Robotun göğüs kısmı başta olmak üzere gövdesinde ağır hasar oluşmuş ve iki parmağı kırılmıştı.

Jecker, sosyal ve seks robotlarının giderek "daha yumuşak olduğunu, tanınabilir seslere ve biraz duygusal zekaya sahip tepkilere" sahip olduğunu söyledi:

Robotları, insanlar bağ kurabilsin diye bu şekilde tasarlıyoruz. Dolayısıyla sosyal robotlara karşı nasıl davrandığımız konusunda düşünceli ve bilinçli olmalıyız.

Makaleye göre Batı toplumları robotları, sadece insanlara yardım etmesi için hazırlanan araçlar ve hatta köleler olarak görme eğiliminde.

Ancak Jecker bu bakış açısının, "insanların diğer canlılardan üstün olduğunu savunan İbrahimi dinlerden ve teknolojilerin, insanların işine yarayacak araçlar olduğuna işaret eden felsefelerden" kaynaklandığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Otomobil fabrikalarında işçilerin kullandığı robotların bu tanıma uyduğunu kabul eden Jacker, robotlara ihtiyacın giderek arttığını ifade etti.

Biyoetikçi, bazı bakımevlerinde yaşlılara hikaye okuyan ve onlarla oyunlar oynayan robotlar kullanıldığını belirtti.

Jacker, robotlara düşünceli yaklaşım için robot gibi cansız nesnelerde de "kami"nin (ruhlar veya tanrılar) yaşadığı fikrine dayanan Japon dini Şinto'ya işaret etti.

Japonya'da robotlar, kendi iyilikleri için ‘değerli' görülüyor. Ancak Japon üreticiler robotları Batılı ülkelerde ‘yararlı' olarak pazarlıyor. Heybetli bir dağla veya yıldızlarla dolu bir gökyüzüyle nasıl bir ilişki kurduğumuzu düşünün. Bir robot hakkında da benzer şekilde düşünürsek davranışlarımızı olumlu bir şekilde etkileyebilir.

 

Independent Türkçe, Tech Xplore, Prince George Citizen

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU