40 yıl önce teleskop kamerasına takılan gizemli bir cismin 9. Gezegen olabileceği öne sürüldü

Yeni araştırma Gezegen X’i arayan gökbilimciler arasında heyecan yarattı

Bilim insanları görselde resmedilen 9. Gezegen'in gerçekten var olduğunu henüz kanıtlayamadı (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü)

Bilim insanları 1983'te teleskop kamerasına takılan gizemli bir cismin Güneş Sistemi'nde uzun süredir aranan 9. Gezegen olabileceğini düşünüyor.

Birleşik Krallık'taki Imperial College London'dan araştırmacı Michael Rowan-Robinson, 1983'te fırlatılan ve 10 ay kullanılan Kızılötesi Astronomik Uydu (IRAS) teleskobunun kaydettiği verileri yeniden inceledi.

Rowan-Robinson, henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ve internet sitesi ArXiv'de erişime açılan makalesinde teleskobun gözlemlediği bir kaynağın Güneş'in etrafında dönen 9. gezegen olabileceğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun süre boyunca Güneş Sistemi'ndeki 9. gezegen olduğu düşünülen Plüton, 2006'da Uluslararası Astronomi Birliği'nin belirlediği gezegen olma koşullarına uymadığı anlaşılınca unvanını yitirmiş ve cüce gezegen olarak yeniden sınıflandırılmıştı.

Bilim insanları sonraki 10 yıl Güneş Sistemi'nde 8 gezegen olduğunu düşündü. Ancak Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden iki gökbilimci, 2016'da Gezegen X diye de anılan 9. Gezegen'in var olduğu teorisini ortaya attı.

İkili bu iddiayı Trans-Neptün Nesneleri diye bilinen, Neptün'ün de ötesindeki küçük buzlu cisimlerin beklenenden farklı şekilde kümelenmesine dayandırdı ve olası gezegenin kütle çekim kuvvetinin bunları etkilediğini öne sürdü.

Heyecan var ama ihtimal çok yüksek değil

Rowan-Robinson'ın makalesi, 9. Gezegen'i o zamandan beri bulmaya çalışan gökbilimciler arasında heyecan yarattı.

Öte yandan bilim insanı IRAS gözlemlerinin, gökyüzünün kızılötesi taramalarına elverişsiz bir bölgesinde yapıldığını ve bu nedenle gözlem kalitesinin çok yüksek olmadığını söylüyor. Ancak gökbilimci, tespit ettiği bu cismin incelenmesinin faydalı olacağında ısrarcı.

Uzmanlar 9. Gezegen'in gerçekten varsa diğer gezegenlerden çok uzakta bulunduğunu ve Güneş'ten pek ışık alamadığını düşünüyor.

Rowan-Robinson'ın incelediği kaynağın durumu da bununla tutarlı. Söz konusu gözlem, 9. Gezegen adayının Güneş'ten uzaklığının, Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 225 katı olduğunu gösteriyor.

Güneş Sistemi'nin bilinen en uzak gezegeni Neptün'ün uzaklığı ise Dünya'nın Güneş'e uzaklığının yalnızca 30 katı.

Rowan-Robinson ayrıca, bu olası gezegenin kütlesinin Dünya'nınkinin üç ila beş katı olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanı şimdi IRAS'in gözlem yaptığı üç konumda daha ayrıntılı araştırmalar yapılmasını talep ediyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, ScienceAlert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU