Danimarkalı heykeltıraş, Hong Kong'daki Tiananmen heykelini geri götürmek için yasal dokunulmazlık talep etti

Kaldırılmasına karar verilen 8 metrelik heykel "Utanç Sütunu" adını taşıyor

Jens Galschio, iki ton ağırlığındaki bronz heykelin 1,4 milyon dolar (yaklaşık 13,8 milyon TL) değerinde olduğunu söyledi

Danimarkalı heykeltıraş, Çin'deki Tiananmen Meydanı olaylarını anmak için yaptığı ve sonradan kaldırılmasına karar verilen heykeli geri götürmek için Hong Kong'daki yetkililerden yasal dokunulmazlık talep etti.

Jens Galschio'nun yaptığı "Utanç Sütunu" isimli heykel, 20 yılı aşkın süredir Hong Kong Üniversitesi'nin kampüsünde sergileniyordu. Sanatçı, heykeli Çin'in Vatansever Demokratik Hareketlerini Destekleyen Hong Kong İttifakı adlı sivil toplum kuruluşuna süresiz olarak kiralamıştı.

Fakat ittifakın eylül ayında dağılması ve bazı üyelerinin ulusal güvenliği tehdit etmekle suçlanıp tutuklanması nedeniyle üniversite yönetimi, geçen ay heykelin kaldırılması talimatını vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galschio, cuma günü yayımladığı açık mektupta "Basındaki haberlerden, Hong Kong'da uygulamaya konan yeni güvenlik yasası kapsamında, Çin'i eleştiren eylemlerde yer alan yabancı kişilerin tutuklanmasına yönelik yasal bir zemin oluşturulduğunu anlıyorum" dedi.

Sanatçı, heykelin kaldırılmasının "Çin'e yönelik bir eleştiri olarak görülebilecek haberlere ve eylemlere yol açacağını" söyleyerek, ülkeye gelmesi için hem kendisi hem de çalışanları adına yasal sorun yaşamayacaklarına dair güvence verilmesini talep etti.

Heykeli Danimarka'ya geri götürmeyi kabul ettiğini fakat çalışmalar sırasında bizzat orada bulunması gerektiğini belirten Galschio, belediye yetkilileri ve üniversite yönetiminden teknik yardım, gerekli izinlerin alınması ve belirli noktalarda yolların trafiğe kapatılması için de destek istedi.

8 metrelik bronz heykel

Onlarca parçalanmış, bükülmüş ve iç içe geçmiş bedenin tasvir edildiği 8 metre uzunluğundaki bronz heykel, başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda 1989'da yaşananları anmak için yapılmıştı.

15 Nisan'da başlayıp 4 Haziran'a kadar süren ve odak noktası Tiananmen Meydanı olan hükümet karşıtı gösterilere güvenlik güçleri şiddet kullanarak müdahale etmişti. Çin Komünist Partisi'nin resmi rakamlarına göre 300 civarı kişi yaşamını yitirirken, Batılı kaynaklardaysa binlerce kişinin öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Çin Ulusal Halk Kongresi, 28 Mayıs'ta kabul ettiği Ulusal Güvenlik Yasası'yla, Hong Kong'da Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atma şeklinde nitelendirilebilecek eylemleri yasaklamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU