22 haftalık hamile Izabela'nın ölümü Polonya'da onbinleri sokağa döktü

Polonya, Avrupa'daki en katı kürtaj yasalarından bazılarına sahip

Polonya'da kürtajın neredeyse tamamen yasaklanması yüzünden kadınlar kürtaj için başka ülkelere gidiyor (AFP)

Polonya'da kürtaj yasağı sebebiyle hamile bir kadının yaşamını yitirmesinin ardından onbinlerce kişi protesto düzenledi.

Başkent Varşova başta olmak üzere Gdansk ve Poznan gibi 70 bölgede kadın hakları grupları, kürtaj yasağına karşı dün sokaklara çıktı. Gösterilere eski Avrupa Birliği Konseyi Başkanı ve ülkede muhalefetteki Sivil Platform'un lideri Donald Tusk da katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Varşova'daki protestolarda kadınlar "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganı atarak Anayasa Mahkemesi önünden Sağlık Bakanlığı'na doğru yürüdü. Göstericilerden Ewa Pietrzyk, "Hiçbir kadının hayatının daha fazla riske atılmaması için buradayım" diye konuştu:

Mevcut yasa kadınları öldürüyor.

Geçen hafta, adının Izabela olduğu belirtilen 22 haftalık hamile bir kadının eylülde öldüğü açıklandı.

Izabela'nın ailesi, yapılan testlerin fetüste çok sayıda bozukluk olduğunu gösterdiğini bildirdi. Ancak aileye göre doktorlar, gebeliklerin sonlandırılmasını neredeyse tamamen yasaklayan yeni kısıtlamalar uyarınca kürtaj yapmadı.

Doktorlar bunun yerine sezaryen yapmadan önce fetüsün ölmesini bekledi. Aile avukatı Jolanta Budzowska, 30 yaşındaki Izabela'nın kalbinin ameliyathaneye giderken durduğunu ve hayata döndürme çabalarına rağmen orada öldüğünü söyledi.
 


Yaşananları "zor" olarak niteleyen Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, "kadınların güvenliğinin hamileliği sonlandırmak için bir neden olduğunu" netleştirmek için doktorlara talimatların verileceğini belirtti.

Polonya, Avrupa'daki en katı kürtaj yasalarından bazılarına sahip. Yeni kısıtlamadan önce kadınların kürtaj yaptırmasına yalnızca üç durumda izin veriliyordu: Hamilelik tecavüz gibi bir suçun sonucuysa, kadının hayatı tehlikedeyse veya fetüsün ciddi bozuklukları varsa.

Bununla birlikte Polonya Anayasa Mahkemesi geçen yıl, doğuştan gelen kusurlar nedeniyle kürtaj yapmanın anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Ülkede yasadışı kürtaj hizmeti verenler, 8 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabiliyor.

 

Independent Türkçe, AP, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU