Yoksul ülkeler endişeli: "G20'de iklim değişikliğine dair somut kararlar alınmadı"

"Bu bizim için hayat memat meselesi"

1,5 santigrat derecelik ısınma, pek çok yoksul ülkeyi deniz seviyesinde yükselme ve şiddetli fırtına tehdidiyle karşı karşıya bırakacak (Reuters)

Yoksul ülkeler, G20 Liderler Zirvesi'nde iklim değişikliğine dair somut kararlar alınmamasından dolayı endişeli.

İklim krizinden dolayı en fazla risk altında olan 1 milyardan fazla insanı temsil eden yoksul ülke temsilcileri, Birleşik Krallık merkezli Guardian'a yaptıkları açıklamalarda gelişmiş ülkeleri eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

39 ülkenin üyesi olduğu Küçük Ada Devletleri İttifakı'nın başkanı olan Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne, "1,5 santigrat derece hedefini aşacağız gibi duruyor. Çok endişeliyiz. Bu bizim için hayat memat meselesi" diye konuştu.

Browne, G20 zirvesinde daha iyi kararların alınmamasından özel sektörü sorumlu tuttu. Gelişmiş ülkelerin de iklim değişikliğinden etkileneceğini belirten Browne, "Biz kârı korumak için değil gezegeni korumak için buradayız. Ancak fosil yakıt sübvansiyonlarından yararlanan güçlü çok uluslu firmalar ve lobiler var" dedi.

Palau Çevre Bakanı Steve Victor da G20 ülkelerine tepki gösterenler arasında. Victor, iklim krizinin kendileri için "soyut bir kavram ya da politik bir şey" olmadığını ifade etti:

Biz iklim değişikliğinin içinde yaşıyoruz.

Victor, kömürün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve fosil yakıt sübvansiyonlarına son verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Marshall Adaları Sağlık Bakanı Bruce Billimon şöyle konuştu:

Vereceğimiz kararların gelecekte ve gelecek nesiller üzerinde büyük etkileri olacak. Ülkem halihazırda 1,1 santigrat derecelik ısınmanın sonuçlarını hissedebiliyor. 1,5 santigrat ve ötesinde, Marshall Adaları halkı ve diğer savunmasız milletler tehlikede olacak…

Öte yandan küresel iklim düşünce kuruluşu E3G'nin kurucularından Tom Burker, G20 kararlarına olumlu yaklaştı. Burker, bu sayede  26. BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) bir anlaşmaya varılabileceğini sözlerine ekledi.

G20'de iklim kriziyle ilgili ne kararlar alındı?

G-20 Liderler Zirvesi, İtalya'nın başkenti Roma'da 30-31 Ekim'de düzenlendi. Zirvenin ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, küresel ısınmayı sanayileşme öncesi döneme göre 1,5 santigrat dereceyle sınırlama hedefi bir kez daha tekrarlandı. Bu hedefe yönelik "etkili ve anlamlı" eylemlerin sürdürülmesi gerektiğinin altı çizildi. Ancak bu eylemlere dair bir detay verilmedi.

Ayrıca sıfır karbon emisyonu ve fosil yakıtla kömür kullanımına son verme gayelerine ilişkin net bir tarih de sunulmadı.

Gelişmiş ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gelişmekte olan ülkelere yıllık 100 milyar dolar (yaklaşık 950 milyar TL) taahhüt etti.

 

Independent Türkçe, Guardian, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU