Suudi Arabistan, 2060 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yılda 278 milyon ton azaltmayı hedeflediğini söyledi

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, tarihi bir hamleyle döngüsel karbon ekonomisi yaklaşımı benimseyerek, 2060 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşma planını açıkladı.

Uluslararası liderler, Suudi Arabistan’ın bu duyurusunu oyunun kurallarını değiştiren ‘tarihi bir adım’ ve Glasgow’da yapılacak COP26 Dünya İklim Zirvesi’nin başlamasından günler önce doğru zamanda ‘güçlü bir sinyal’ olarak nitelendirdi.

Şarkul Avsat’tan Abdulhadi Habtur’un haberine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün başkent Riyad’da çalışmalarına başlayan Yeşil Suudi Arabistan Girişimi forumunda ‘Riyad Sürdürülebilirlik Stratejisini’ başlattığını açıkladı.

Veliaht Prens, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yılda 278 milyon ton azaltmayı hedeflediğini söyledi.

450 milyon ağaç dikilecek 

Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar 450 milyon ağaç dikeceğini, 8 milyon hektar bozuk araziyi rehabilite edeceğini ve gelecek yıllarda duyurulacak ek girişimlerle 200 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağını söyledi.

Riyad’ı dünyanın en sürdürülebilir şehirlerinden birine dönüştürme konusundaki kararlılığını vurgulayan Veliaht Prens, Suudi Arabistan’ın Küresel Okyanus İttifakı (WOC), Okyanus ve Plajlarda Plastik Atıkları Temizleme İttifakı ve İklim Eylemi için Spor Anlaşması’na katılma niyetini açıkladı.

Ayrıca Riyad’ın Okyanus Keşif Vakfı ve Küresel Turizm Sürdürülebilirliği Merkezi kurmak için bir proje ortaya koyduğunu duyurdu.

Veliaht Prens, Suudi Arabistan’ın kalkınma ve ekonomik çeşitlenme sağlama planlarına göre, döngüsel karbon ekonomisi yaklaşımıyla 2060 yılında sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı ve küresel enerji piyasalarının güvenliğini ve istikrarını desteklemedeki lider rolünü korumayı hedeflediğini de ifade etti.

Bu ilk girişim paketinin, 2030 Vizyonu uyarınca yeşil ekonominin gelişmesine, kaliteli iş fırsatları yaratılmasına ve özel sektör için büyük yatırım fırsatları sağlanmasına katkıda bulunan 700 milyar riyalden fazla yatırımları temsil ettiğini de sözlerine ekledi.

Prens Charles da katıldı

Öte yandan, Büyük Krallık Veliaht Prensi Charles, video konferans aracılığıyla katıldığı Yeşil Suudi Girişimi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Yeşil Suudi Arabistan ve Yeşil Ortadoğu girişimlerinin başlamasının, sürdürülebilir ve verimli bir geleceğin inşasına katkıda bulunacağını söyledi.

Prens Charles, Suudi Arabistan’ın gelecek nesiller için dönüştürücü etkisi olacak şeklide milyarlarca ağaç dikecek olmasına övgüde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Yönetici Sekreteri Patricia Espinosa ise, Suudi Veliaht Prens’in ‘Riyad Sürdürülebilirlik Stratejisini’ başlatma duyurusunu ‘umut verici cesur bir karar’ olarak nitelendirdi.

Foruma video konferans aracılığıyla katılan Espinosa, “Güçlü, cesur kararlar alacak ülkelere ihtiyacımız var. Bir petrol ülkesi için bu bir oyunun kurallarını değiştirecek, tarihi değiştiren tarihi bir karar” dedi.

Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan bin Ahmed el-Caber, “Bu girişim, iklim değişikliği tehditleriyle yüzleşmek için dünyaya ciddi ve ilerici bir şekilde yardım eden Suudi Arabistan’ın ağırlığını, derinliğini ve gücünü yansıtıyor” diye konuştu.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacref, Suudi Arabistan’ın stratejisinin, dünyayı korumaya yönelik hedeflere ulaşmak için uyumlu bölgesel ve uluslararası çabalar gerektiren iklim değişikliğinin zorluklarını ele alma konusunda küresel bir katkıyı temsil ettiğini dile getirdi.

Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu CEO’su Fehd er-Reşid ise, “Yeşil Suudi Arabistan Girişimi ve Çevresel Sürdürülebilirlik Stratejisi, 2030 yılına kadar kentsel alanda kişi başına düşen yeşil alan payını 1,7'den 28 metrekareye çıkarmak için toplam 15 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra Riyad şehrinde 3 bin 300’den fazla farklı büyüklükte park ve 43 büyük park inşa edilerek buralardaki yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Bu durum, Riyad sakinlerinin şehre aidiyetini artıracaktır” dedi.

Reşid, Riyad şehrinde komisyon tarafından ortaya konulacak sürdürülebilirlik projelerinin 350 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını ve yerel ekonomiye 150 milyar riyal katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU