ABD Başkanı Donald Trump'ın Beşar Esad döneminden kalan yaptırımları kaldırma kararı, Suriyeliler tarafından sevinçle karşılanırken ülkede normalleşmeye yönelik umutlar da arttı.
Eski yönetimi savunanların Esad'ın dönüşüne dair umutları günbegün daha da azalırken onun döneminde kimin rejime muhbirlik yaptığı sorusu kafaları kurcalamaya devam ediyor.
Washington Post, 2011'de başlayan iç savaş dönemindeki ihbarların ülkenin birlik ve beraberliğini hâlâ nasıl etkilediğini yeni haberinde irdeledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Komşular ve iş arkadaşlarının gizlice birbirlerini ihbar etmesinin toplumun yapısına onulmaz zararlar verdiği bildirildi.
Hamdi el Berberi, martta çatısındaki güvercinlerle ilgilenmek üzere çatıya çıktığı sırada kendisine sıkılan kurşunlarla karşı karşıya geldiğini anlattı.
Fırıncı babası Ebu Ayman'ın muhbirlikle suçlanması nedeniyle hedef alındığını düşündüğünü aktardı.
Aynı bölgedeki Mağribi ailesi de Ebu Ayman ve en büyük oğlu Wassim'in hükümet yanlısı milislere katılarak kendileri gibi hükümet karşıtlarına terör estirdiğini Amerikan gazetesine söyledi.
İç savaş sırasında kuzeni Musa'yla birlikte işkenceden geçen Ahmed Mağribi komşuları hakkında şöyle diyor:
Bizi Ebu Ayman ihbar etti. Ailemize çok fazla zarar verdi.
Ebu Ayman yalnızca bir olayda istihbaratçıları kendisini tehdit eden kişilerin evine götürdüğünü savunurken onların gözaltında öldüğünü itiraf etti. Ancak ne Ahmed'i ne de diğer komşularını hedef almadığını öne sürdü.
Ebu Ayman el Berberi, Esad yanlısı milislere katılmasaydı kendi evlerine el konabileceğini de sözlerine ekledi.
Washington Post, başkent Şam'ın güneyindeki Tadamon Mahallesi'nde yaşayan bu iki Sünni ailenin arasındaki gerginliğin azalmasının zor görüldüğünü ve bu vakanın ülkedeki benzer durumlara bir örnek olduğunu bildirdi.
Yeni yönetimin birlik ve beraberliği sağlamak istediği ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda yeterli çözüm önerilerinin bulunmadığı da aktarıldı.
Eski rejime yandaş olanlardan bazılarının Esad muhaliflerine evlerini ve otomobillerini vererek barış sağlamaya çalıştığı, pek çoğununsa başka yerlere kaçtığı haberde belirtildi.
Trump, salı günü Suudi Arabistan'a düzenlediği ziyarette, Suriye'ye yaptırımları kaldırmayı planladığını açıklamıştı. Washington, yaptırımların kaldırılması için Şam yönetimine 5 şart sunmuştu. Bunlar İsrail'le İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasını, yabancı militanların Suriye'yi terk etmesini, Filistinli savaşçıların ülkeden çıkarılmasını, IŞİD hapishanelerinin Şam yönetimi tarafından devralınmasını ve ABD'ye IŞİD'e karşı mücadelesinde yardım edilmesini içeriyor.
Independent Türkçe, Washington Post, AA