Jeremy Corbyn'e yapılan küçümseme acınası; onun mirasını sahiplenmeliyiz

Corbyn, daha fazla kişinin siyasetle ilgilenmesini sağladı ve halkın hayatının gerçeklerine ışık tutmak için İşçi Partisi'nin ön sıralardaki mevcut sıkıcı tiplerinin toplamından daha çok şey yaptı

2019 seçimleri İşçi Partisi'nin 1930'lardan beri aldığı en ağır yenilgilerden biriydi. Jeremy Corbyn mağlubiyeti kabul etmiş ve istifa edeceğini açıklamıştı (Reuters)

29 Eylül, Brighton'daki İşçi Partisi konferansının son günüydü ve birçok saygın siyaset yorumcusu için, köşe yazılarına ayrılan alanı eski lider Jeremy Corbyn'i yerden yere vurarak doldurmanın cazibesi, direnilemeyecek kadar güçlüydü.

Şu anki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın, konferansı seçmenler için net ve olumlu mesajlar vermek yerine parti başkanlığı seçim kurallarındaki değişiklikler üzerinde pazarlık ederek başlatmasını ya da Starmer'ın son 17 aydaki gerçekten donuk performansının, İşçi Partisi'nin aslında neyi temsil ettiğinden artık kimsenin gerçekten emin olmayacağı kadar suyu bulandırmasını boşverin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçi Partisi'nin mevcut ön sıralarının gıda ve yakıt kıtlıklarından, önlenebilir Kovid ölümlerinden ve Britanya'nın en yoksul ve en savunmasızlarını kesinlikle mahvedecek başka bir "hoşnutsuzluk kışı"na doğru yol alma olasılığımızdan ülkeyi yöneten pespaye, aldatıcı ve grotesk şekilde bencil bir grup palyaçoyu sorumlu tutabileceğini boşverin.

Hayır, kenarda daha iyi durumda olduğunu söyleyerek, onu destekleyenleri küçümseyerek ve o artık lider olmadığından İşçi Partisi'nin "yine ciddi bir parti" olduğunu ilan ederek Corbyn'in peşine düşmek çok daha kolay ve eğlenceli.

Medyada, bazı yorumcuların kendilerini ve kendi görüşlerini paylaşanlarını bu tartışmadaki "yetişkinler" olarak resmettiği gerçek bir kültür var. Azınlık için değil, çoğunluk için daha adil bir Britanya umut etme cüretinde bulunan herkes, "aptal çocuk" veya "aşırı solcu kaçık" statüsüne düşürülüyor.

Bu, statükoyu savunmanın, adaletsizlik ve yoksullukla mücadele etmek isteyen hiç kimsenin konumunun üzerinde fikir sahibi olmamasını sağlamanın bir yolu. Ücretsiz ve evrensel genişbant, halk konutları inşa programı, yüzde 1'lik en yüksek gelir sahipleri için yüzde 50 vergi oranı ve etik bir Ulusal Bakım Hizmeti gibi tam maliyetli, aklıselim politikaların, (yani sıradan kişilerin hayatlarını değiştirecek ve [iyi niyetle "aşırı sol" olarak tanımlanamayacak] politikaların) asla adil söz hakkına sahip olmayacağını bilmemizi sağlıyorlar.

İşçi Partisi'nin ön sıralardaki mevcut sıkıcı tiplerine nazaran Corbyn'in önceden siyasete kayıtsız kalan daha çok kişinin siyasetle ilgilenmesini sağladığı, daha çok kişiye görüldüklerini hissettirdiği ve onların hayatlarının gerçeklerinin fark edilmesini sağladığı ve daha çok kişiyi dışarı çıkıp kampanya yapmaya teşvik ettiği çoğu çevrede sıfır bilinirliğe sahip.

Corbyn'in liderliğinde yüz binlerce kişi İşçi Partisi'ne akın edip üye oldu ama Keir Starmer'ın Corbyn'in destekçilerinin istenmediklerini olabildiğince hissetmelerini sağlamayı önceliği haline getirmesiyle bir "toplu göç" gerçekleşti.

Corbyn, çevresinde tuhaf, küçük bir kişi kültü olmaksızın Birleşik Krallık'ın dört bir yanındaki şehirlerde kalabalıklar tarafından karşılandı çünkü insanlar birinin gerçekten onlar için konuştuğunu ve Muhafazakar Parti'nin kemer sıkma politikasına merhametli bir alternatif sunduğunu hissetti. Starmer yönetiminde bu kişiler saygısızlığa uğradı, haklarından mahrum bırakıldı ve hâlâ onlardan sanki tuhaf bir alttürmüş gibi "Corbynciler" diye bahseden yorumcular tarafından saygısızlığa uğruyor.

Corbyn'in liderliğinin, Starmer'ın maruz kalmadığı daimi bir medya karalama kampanyasıyla gölgelenmesi hâlâ yoğun bir hayal kırıklığı hissettiriyor. Starmer, lider seçildiği manifestodaki vaatlerin arkasında duramamasına, partiyi birleştirmede başarısız olmasına (aslında, insanları yabancılaştırmak için yolundan sapmasına) ve Muhafazakar Parti'yle herhangi bir anlamlı şekilde mücadele edememesine karşın selefine kıyasla basında mükemmel bir yolculuk geçiriyor.

Halkın Muhazakar Parti'nin yalanlarından ve beceriksizliklerinden bıktığında seçtiği ama ardından siyasi açıdan pek de farklı olmayan bir şey elde ettiği cansız bir "B takımı" muhalefetine sahip olmanın iyi bir tarafı yok. Jeremy Corbyn farklı bir şey önerdi ve bunun için hâlâ çarmıha geriliyor.

Medya, Corbyn'in yeniden dışarıda kalmasına bayılıyor ancak o, müesses nizam tarafından uzun süredir yüzüstü bırakılan muazzam sayıda kişi için kendisiyle beraber umut dolu bir mesaj getirdi ve bu hiçbir zaman tam olarak takdir edilmedi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU