Diyarbakır'ı ziyaret eden AB Büyükelçisi'nden Ankara'ya "hassas" mesaj; Kürt sorunu ve demokratikleşme vurgusu

Diyarbakır'ı ilk kez ziyaret eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, Diyarbakır Valiliği, DTSO, Baro, HDP, AK Parti İl Başkanları ile görüştü. Ziyaretin ana gündemi, Kürt sorunu, demokratikleşme, insan hakları ve ekonomik kalkınma oldu

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut'un Diyarbakır Valiliği ziyareti

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, geçen hafta planlanan Diyarbakır ziyaretini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi.

Diyarbakır Barosu Başkanı ile insan hakları ve yargıdaki aksaklıkları, HDP ve AK Parti İl Başkanları ile Kürt sorunu ve demokratikleşmeyi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile ekonomik kalkınmayı ve AB fonlarını görüşen Büyükelçi Landrut, kendilerine üye olmak isteyen Türkiye'nin altına imza attığı yükümlülükler konusunda hassas olması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer Landrut'un, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Türkiye'ye verdiği sürenin dolduğu gün olan 30 Eylül'den bir gün sonra Diyarbakır'a gelmesi kentin ana gündemi oldu. 

Landrut ve beraberindekiler, basına haber vermeden ilk ziyaretini Diyarbakır Valiliği'ne gerçekleştirdi. Nezaket ziyaretinde Landrut'u, Vali Münir Karaloğlu'nun Vekili Murat Yıldız karşıladı.

Sadece heyetin karşılanmasının basına açık olduğu ziyarete, Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi İbrahim Mete Yağlı da katıldı. Görüşme ile ilgili valilikten yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın kültür, turizm ve ekonomisindeki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Landrut ve beraberindeki AB heyeti, daha sonra HDP İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Gülşen Özer ile bir otelin toplantı salonunda görüştü. Heyet, daha sonra sırasıyla AKP Diyarbakır İl Başkanlığı'nı, Diyarbakır Barosu'nu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nı ziyaret etti. 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut'la görüşen başkanlar, ziyaretin içeriğini Independent Türkçe'ye anlattı. 


AK Parti İl Başkanı: Hükümetimizin Kürt açılımını anlattık

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın, ziyarette kentin siyasi ve ekonomik durumunu ele aldıklarını ifade ederek, "Diyarbakır'ın genel siyasi, ekonomik durumu ile ilgili sohbet ettik. Hükümetin 20 yıl boyunca bölgede yapmış olduğu siyasi hamleleri, Kürtlerle ilgili açılımlarını anlattık" dedi. 
 

ak parti ziyareti.jpg
Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut'un AK Parti ziyareti


HDP Eş Başkanı: Ziyareti pozitif görüyoruz

Ziyaretin verimli geçtiğini ifade eden HDP Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, "Devletler adına gelen yetkililerin HDP'ye ilgi duyması bizim için önemlidir. AB adına da birinci dereceden sorumlu olan büyükelçinin ziyaretini pozitif görüyoruz. Tüm baskılara ve sıkıntılara rağmen HDP'nin güç kaybetmediği, tersine anketler HDP'nin çok abartılı olmasa bile yönün yükselmeye dönük olduğunu paylaşıyor. Haliyle siz güce dönüşünce, o gücün de çözüm üretmesi gerekliliği üzerinden ilgi duyulması; birilerinin sizi gayri meşru ilan ettiği bir yerde dünya güçlerinin sizinle temas olması meşruiyet tartışmalarının da önüne geçiyor. Onun için ziyareti pozitif ve anlamlı değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu. 
 

hdp eşbaşkanlarla görüşme.jpg
Büyükelçi Landrut'un HDP Eş başkanlarla görüşmesi


Diyarbakır Barosu Başkanı: Yargıdaki hukuksuzluklar, elçi dosyası ve Demirtaş davasını konuştuk

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, toplantıda bölgedeki hak ihlallerine dair değerlendirme istendiğini belirterek, şunları söyledi:

Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusundaki görüşlerimizi merak ettiler. Özellikle Tahir Elçi dosyası ile ilgili detaylı bilgi istediler.

Ayrıca Diyarbakır Barosu hakkında açılan davalarla ilgili bilgi aldılar. Yargı pratiğinde AİHM ve AYM kararlarının uygulanmaması konusundaki görüşlerimizi söyledik ve bunun bir hukuk devletinde kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledik.

Türkiye, mevcut anayasasına göre uluslararası sözleşmelere uyma zorunluluğu var. Avrupa Konseyi üyesi bir ülke. AİHM bireysel başvurusunu kabul etmiş bir ülke. Selahattin Demirtaş davası ile ilgili Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda kendilerinin de bir pozisyon alması gerektiğini söyledik.

 

diyarbakır barosu ziyareti.jpg
AB Büyükelçisi'nin Diyarbakır Barosu ziyareti


DTSO Başkanı: Büyükelçi, kriterler konusunda hassasiyetini paylaştı 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da ziyarette üç önemli konuyu ele aldıklarını söyledi.

Kaya, "Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yaşadığı sıkıntıları kendilerinden dinlemek istedik. Onlar da Türkiye önemli ancak son dönemlerde hukuk ihlalleri, demokrasinin sekteye uğraması, AB'ye aday olmak isteyen bir ülkenin daha hassas olması gerektiğini dile getirdiler. Biz de bu konuda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde taahhüt ettikleri demokratik adımlar ve Kürt sorunu ile ilgili taahhüt ettiklerini yerine getirmesi konusunda genel bir görüş bildirdik" dedi.
 

DTSO ziyareti.jpg
AB Büyükelçisi'nin DTSO ziyareti


"İkinci konu ise AB'nin fonları ile ilgiliydi" diyen Kaya, "Özellikle kırsal kalkınma temelli fonlar konusunda bölgeye pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade ettik. Bakanlıklar üzerinden geliştirilen bazı fonlar ve projelerde bölgenin yeterli desteği alamadığını söyledik. Sivil toplumun yaptığı projelerin de, özellikle bizim projelerin finale kalmasına rağmen son noktada destek alamadığını aktardık. Verimli görüşme oldu. Kendileri bizi Ankara'ya davet etti. İade-i ziyarete gideceğiz" şeklinde konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU