Çin'den 100 maddelik "ABD müdahalesi" listesi

Çin, Joe Biden'ı Pekin'i eleştirmek için "medya özgürlüğünü bahane etmekle" suçladı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 76. oturumunda uzaktan konuşuyor (AP)

Çin, ABD'nin Hong Kong'un işlerine müdahalede bulunduğunu iddia ettiği 100'den fazla olayı cuma günü listeledi. Bunların arasında Başkan Joe Biden'ın ülkedeki basın özgürlüğünü eleştirmesi de bulunuyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian bir basın açıklamasında "ABD, Çin karşıtı ve Hong Kong'da sorun çıkaran hiçbir güce müsamaha göstermemeli, yoksa kendi ayağına sıkmış olur" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık, internet sitesinde yayımladığı listede eski ABD Başkanı Donald Trump'ı Pekin'in iç işlerine karışmakla suçlarken onun 2020'de Hong Kong Özerklik Yasası'nı imzalamasına da yer verdi.

Trump, yasa aracılığıyla Hong Kong'un ABD yasaları altındaki özel statüsüne ve gördüğü ekonomik muameleye son vererek Çin'e, şehre uyguladığı "baskıcı eylemlere" cevaben yaptırım uygulamayı amaçlamıştı.

Çin hükümeti, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Trump yönetimi altında Çin merkezi hükümeti ve Hong Kong hükümetinden 4 yetkiliye Hong Kong'un barış, güvenlik ve özerkliğini tehdit ettiği için yaptırım uyguladığını iddia etti.

Pekin ayrıca Biden'ı "basın özgürlüğünü bahane etmekle" suçladı ve Apple Daily gazetesinin haziranda kapatılmasını "basın özgürlüğü için üzücü bir gün" ve "Pekin'in baskısının yoğunlaşmasının" bir işareti olarak nitelendirdiği için ağır şekilde eleştirdi.

Çin hükümetinin "müdahaleler" listesinde temmuzda yaşanan bir olaydan bahsediliyor: ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde 21 ülkenin "Apple Daily'nin kapatılması, Çin'e karşı gelenlerin gözaltına alınması ve Hong Kong'da karışıklık yaratmaya çalışılması karşısında ciddi endişe duyduklarını" ifade ettiği ortak bir açıklama yayımlamıştı.

Listede "Ayrıca, HKSAR hükümetinin (Hong Kong Özel İdari Bölgesi Hükümeti) kolluk kuvvetlerinin faaliyetlerine, Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'na ve merkezi hükümetin Hong Kong politikasına karşı temelsiz suçlamalar yapıldı" ifadeleri kullanıldı.

Demokrasi yanlısı Apple Daily gazetesi genel merkezine 500 polis memurunun katıldığı bir baskın yapılmasının ve hükümetin önemli varlıklarını ve banka hesaplarını dondurmasının ardından kapanmak zorunda kalmıştı. Gazetenin kurucusu Jimmy Lai, Ekim 2019'da hükümet karşıtı bir protestoya katıldığı için 14 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çin, 2019'da Hong Kong'da demokrasi yanlısı protestoların patlak vermesinin ardından bağımsız basın üzerindeki baskısını artırmıştı.

Pekin, Hong Kong için bir ulusal güvenlik yasası çıkarmış, birçok eleştirmen yasayı ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve gazetecilerle aktivistlerin kolayca yargılanmasına izin vermekle eleştirmişti. Son iki yılda Çin, vizeleri yenilemeyi reddetmek suretiyle birkaç yabancı gazeteciyi sınır dışı etmişti.

Listede ayrıca Beyaz Saray sözcüsü Nancy Pelosi ve The Christian Science Monitor'la yaptığı bir kahvaltı toplantısından bahsediliyor: Pelosi'nin kahvaltıda Hong Kong'daki protestoların "görülmesi gereken güzel bir manzara" olduğunu söylediği iddia ediliyor.

Listede "Pelosi böylece isyancıları alenen merkezi hükümete ve HKSAR hükümetine karşı yasadışı ve şiddet içeren eylemlerde bulunmaya çağırdı" ifadeleri yer alıyor.

Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in "Çin karşıtı konuşması" ve eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Hong Kong'a ilişkin açıklamaları da listede yer buldu.

Öte yandan Biden, ABD'deki Hong Kong sakinlerine, binlerce kişinin ülkede kalış sürelerini uzatmasına izin veren bir "güvenli sığınak" teklif etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU