200'den fazla Afgan kadın yargıç canını kurtarmak için Taliban'dan saklanıyor

The Independent Özel: Bir kadın yargıç "Artık iktidar Taliban'da ve mahkumları serbest bıraktılar, bu adam da beni telefonla aradı" diye anlatıyor

Kadınlar eylül ayının ilk günlerinde Kabil'in başkentinde düzenlenen bir protestoda Taliban iktidarında haklarını aramak için bir araya geldi (AP)

Kampanyacılar 200'den fazla kadın yargıcın Afganistan'da saklandığı ve Taliban tarafından öldürülme riski altında olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Uyarı Taliban'ın aralarında teröristler ve üst düzey El Kaide mensuplarının da bulunduğu binlerce mahkumu serbest bırakmasını takiben geldi.

Kampanyacılar The Independent'a, kısa süre önce serbest bırakılan birçok suçluyu hapse göndermiş olan yargıçların artık mahkumlar özgür olduğu için güvenliklerinden korktuğunu anlattı.

Şu anda Afganistan'da saklanan bir yargıç Taliban'ın veya kısa süre önce serbest bırakılan mahkumların kendisini bulurlarsa öldüreceği düşüncesiyle dehşete kapıldığını söyledi.

Daha önce ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde yaşayan 38 yaşındaki yargıç kaçmak zorunda kaldı. Birkaç gün önce Taliban'ın birlikte kaldığı insanlara orada kadın yargıçların saklanıp saklanmadığını sormak için bulunduğu sokağa geldiğini söyledi.

The Independent'a "Beni nereden duyduklarını bilmiyorum" dedi:

Taliban beni bulursa öldürebilir. Çok korkuyorum. Taliban her yerde. Bazen komşulara gelip yargıçlar ve ordu mensubu veya kadın gazeteciler gibi diğer kadın devlet görevlileri hakkında sorular soruyorlar.

Yargıç geçen hafta yaklaşık 8 ay önce yargıladığı genç bir Taliban mensubu tarafından taciz edildiğini söyledi. Taliban mensubunun genç eşini öldürdüğünü iddia etti ve ardından ekledi:

Ona çok kötü bir şekilde işkence etmişti. Kadının yüzü siyahtı. Ölmüştü. Çok korktum. Fotoğrafı görünce suçluyla konuştum ve 'Bunu kendi eşine neden yaptın?' dedim.

Duruşmanın sonunda eşime yaptığımı hapisten çıkınca size de yapabilirim dedi. Ciddiye almadım ama artık Taliban iktidarda ve mahkumları serbest bıraktılar, bu adam da beni telefonla aradı. Beni bir haftadır arıyor ve birçok kez aradı.

Yargıç, söz konusu kişinin eskiden çalıştığı mahkeme aracılığıyla kişisel bilgilerinin izini sürdüğünü söylediğini ifade etti. Kısa süre önce yaşadığı bölgeden gecenin bir yarısı kaçmak zorunda kaldığında gerisinde onun bulmuş olabileceğinden korktuğu özel belgeler bırakmış.

Yargıç "Mahkeme yerleşkesinde yaşıyorduk. Sanırım belgelerimi buldu. Diyor ki: 'Artık çok güçlüyüm. Seni her neredeysen kolayca bulabilirim'" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zamanının çoğunu evde geçirdiğini fakat ara sıra dışarı çıkmaya cesaret ettiğinde sokaktaki Taliban üyelerinin silahlarını ona doğrultup eve gitmesini söylediğini belirtti.

Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için yargıçlık yapan kadın, bulunduğu vilayetteki tek kadın yargıç olması nedeniyle herkesçe tanınıyor.

Kadın yargıç şöyle devam etti:

Uyumaya çalışıyorum ama çoğu zaman uyuyamıyorum çünkü yargıçların durumunu düşünüyorum. Çocuklarım ağlıyor. Çok korkmuş durumdalar.

200'den fazla kadın yargıç var. Bir WhatsApp grubumuz var; tüm kadın yargıçlar o grubun üyesi. Benimle aynı durumdalar. Bankalar kapalı olduğundan paraları yok.

Ciddi tehlikede oldukları konusunda uyarılarda bulunarak uluslararası toplumu Afgan kadın yargıçlara yardım etmeye çağırdı:

Bize yardım etmek istiyorsanız, lütfen bize şimdi yardım edin. Yarın çok geç olabilir. Taliban bizi tutuklayıp öldürdüğünde çok geç olacak.

Kaybettiğimiz işlerimizi umursamıyoruz. Kaybettiğimiz evlerimizi umursamıyoruz. Biz sadece kendi hayatımızı ve çocuklarımızın hayatını düşünüyoruz. Artık her şey olabilir. Taliban kapıya gelip bana her şeyi yapabilir. Bilgi almak için bana işkence edebilirler. Çocuklarıma işkence edebilirler. Onları durduracak kimse yok.

Taliban geçen ay ABD ve diğer Batılı askerlerin çekilmesiyle iktidarı ele geçirmişti. Radikal İslamcı grup ülkede iktidarı en son elinde tuttuğunda kadınların çalışması yasaklanmış, kız çocukların okula gitmesi engellenmiş ve kadınlara evden çıkmak istemeleri durumunda bir erkek akraba tarafından refakat edilmesi şartı getirilmişti.

Afganistan'da toplamda yaklaşık 250 kadın yargıç var fakat son haftalarda küçük bir kısmı kaçmayı başardı.

Daha önce Afganistan'da aile mahkemesi yargıcı olarak çalışan fakat şimdi Londra'da yaşayan Marzia Babakarkhail, Birleşik Krallık'taki (BK) yargıç ve avukatların bazılarının kaçmasına yardım etmesinin ardından şu anda Afganistan'da mahsur kalan 220 kadın yargıç olduğunu söyledi.

Kadın yargıçların Afganistan'dan kurtarılması için kampanya yürüten 55 yaşındaki Babakarkhail, The Independent'a kadın yargıçların çocuklarının güvenliklerinden korktukları için okula gitmediğini söyledi:

Kadın yargıçlar Taliban'dan ölüm tehditleri aldı. Taliban kadın yargıçların peşinde. Bütün yargıçlar korkuyor. İçlerinden biri bana bu hafta evine geldiklerini ve işi yüzünden ağabeyini fena halde dövdüklerini söyledi.

Taliban tüm kadın aktivistlere, özellikle de kadın yargıçlara karşı çok acımasız. Taliban kadınları insan olarak görmüyor. Taliban İslam'ı yanlış yorumluyor.

Yargıçlardan aldığım bilgiye göre artık iki düşmanları var: Taliban ve suçlular. Suçluların bazıları teröristler ve kokain kaçakçılığıyla uğraşanlar da var, ayrıca Taliban savaş ağalarını da serbest bıraktı.

2008'de BK'ye taşınan Babakarkhail, Taliban'ı 1997'de Afganistan'da ve 2007'de Pakistan'da kendisini öldürmeye çalışmakla suçladı.

İlk olayda, 9 Taliban üyesinin evine gelmesi üzerine 5 saat boyunca bir ara sokakta saklanmak zorunda kaldığını anlattı:

Kapıyı izinsiz kırdılar. Beni vurmak istediler. Evi arıyorlardı ve annemle iki kız kardeşime benimle ilgili bir sürü soru sordular.

Pakistan'da kızları eğitmek için bir vakıf da kuran kampanyacı kadın yargıç, Pakistan'daki ikinci olayda Taliban'ı onu arabayla ezmekle suçladı, sırtından ve bacağından yaralandığını da ekledi.

BK Adalet Bakanı Robert Buckland yakın zamanda hükümetin 9 kadın yargıcı tahliye etmeyi başardığını söyledi.

Buckland "Bu yargıçların çoğu hukukun üstünlüğünü gözetmekle sorumluydu ve şimdi, haklı olarak, Taliban'ın yükselişiyle karşılaşabilecekleri sonuçlardan korkuyorlar" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kadın hakları bölümü direktör yardımcısı Heather Barr, The Independent'a şunları söyledi:

Hapishanelerin ayrım gözetmeksizin açılmasından doğan bu durum kadınlar için bir kabus. Koruma açısından bakabilecekleri tek yer Taliban'ın kendisi.

Taliban'ın kadın yargıçların bu pozisyonda olmasına asla izin verilmemesi gerektiğini düşündüğünü göz önünde bulundurursak Taliban'ın onları koruyacağına dair herhangi bir gerekçeleri veya güvenleri olduğunu düşünmüyorum.

Ocakta iki kadın Yüksek Mahkeme yargıcı kimliği belirsiz silahlı kişilerce vurularak öldürülmüş fakat o günlerde bir Taliban sözcüsü saldırıyla bağlantılı olmadıklarını söylemişti.

Geçen yıl Taliban'la Amerikan destekli Afgan hükümeti arasında barış görüşmelerinin başlamasının ardından düzenlenen saldırılarda Afgan kadın gazeteci ve sağlık çalışanları katledilmişti. Taliban bu saldırıları gerçekleştirdiğini reddederken eski hükümetin bakanları onları sorumlu tutmuştu.



Maya Oppenheim'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: 200'den fazla Afgan kadın yargıç saklandıkları yerde "Taliban tarafından öldürülme" riskiyle karşı karşıya

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU