Afganistan'daki patlamaların ardından Cumhuriyetçilerden Biden'a istifa çağrısı: "Ellerine kan bulaştı"

"Bu trajedinin sorumluluğu tamamen Joe Biden'ın omuzlarında"

Afganistan'dan çekilme kararının ardından Biden'a verilen onay görev süresinin en düşük seviyesine inmişti (AP)

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'ın başkenti Kabil'de dün yaşanan patlamaların ardından tepkilerin odağı oldu.

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgede gerçekleşen, IŞİD'in üstlendiği terör saldırılarında şimdiye kadar 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 110 kişi yaşamını yitirirken 150'den fazla kişi yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi çevrelerse Biden'ı eleştiri yağmuruna tuttu, bazı isimler ABD Başkanı'nı istifaya çağırdı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, halefinin adını vermeden yaptığı açıklamada hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi:

Bu trajedinin yaşanmasına asla izin verilmemeliydi. Bu, acımızı daha da artırıyor ve anlaşılmasını daha da zorlaştırıyor.

"Teröristlerin serbestçe hareket etmesine izin verildiğinde korkunç şeyler olur" diyen ABD Senatosu Azınlık Lideri Mitch McConnell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu vahşi saldırı, sırf siyasetçilerimiz teröristlerle savaşmaktan bıktı diye onların ABD'yle savaşmaktan vazgeçmeyeceğini hatırlatıyor.

ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley de "Biden, Afganistan'a yaklaşımı sebebiyle istifa mı etmeli yoksa görevden mi alınmalı? Ama bunlar bizi 10 kat daha kötü olan Kamala Harris'le baş başa bırakır. Tanrım bize yardım et" ifadelerini kullandı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Georgia temsilcisi Tony Gonzales ise saldırıların "sadece bir başlangıç" olmasından korktuğunu söyleyip "Şu anda Biden yönetiminin açıklamalarına değil, acilen istifalara ihtiyacımız var" diye konuştu.

New York temilcisi Elise Stefanik "Joe Biden'ın ellerine kan bulaştı… Biden başkomutan olmaya uygun değil" dedi.

Afganistan'da daha önce görev yapan Indiana temsilcisi Jim Banks de Biden'ı suçlayanlar arasındaydı:

Bu trajedinin sorumluluğu tamamen Joe Biden'ın omuzlarında. ABD Başkanı'nın yetersizliği, Amerikan kanının dökülmesi anlamına geliyor. Yaşananlar önlenebilirdi. Bu affedilemez.

Teksas eyaletini temsil eden Louie Gohmert ise ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) teçhizatını Pençşir Vadisi'ndeki Taliban karşıtı silahlı direnişe bırakmasını talep etti.

"Karşılık vereceğiz"

ABD Başkanı Biden, terör saldırısının ardından Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına "Zor bir gün" ifadesiyle başlayan Biden, "Saldırı IŞİD/Horasan olarak bilinen grup tarafından yapılmıştır ve havalimanını koruyan Amerikan askerlerinin canını almıştır, bir kısmını da yaralamıştır. Ayrıca birçok sivil de yaşamını yitirmiştir" dedi. Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu saldırıyı düzenleyenlere ve Amerika'ya zarar vermek isteyenlere mesajım şudur ki affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Sizi yakalayacağız ve bunun bedelini ödeteceğiz.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, The Hill, NTV

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU