Uyku eksikliği çocuklarda obezite riskini tetikliyor

Devamlı hale gelen kalitesiz uyku, daha yüksek kalorili gıda almak ve sağlıksız yiyecekleri daha sık tüketmek gibi beslenme tercihlerini olumsuz etkileyebiliyor

Fotoğraf: The Independent

Uyku eksikliği yaşayan çocukların obezite risk grubunda olduğu araştırmalarla kanıtlandı.

İngiltere Beslenme Vakfı’nın (BNF) gerçekleştirdiği bir çalışma için ilk ve ortaokul öğrencisi, gece 9 saatin altında uyuyan 6 binden fazla çocuk seçildi.

Ortaokula gidenlerin yarısının aynı zamanda gece yarısı en az bir kere uykusundan kalkan çocuklar oldukları belirtildi.

Araştırmaya katılan çocukların yeme alışkanlıklarını da dikkate alan çalışmada, ortaokula giden çocukların 4’te birinin ve ilkokul öğrencilerinin 10’da birinin ertesi gün kahvaltı yapmadığı sonucu çıktı.

Çocukların çoğu en temel gıdaları atlarken, ortaokul öğrencilerinin yalnızca yüzde 18’inin günün ilk öğününde sebze ya da meyve yediği belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu grubun yaklaşık yüzde 59’u, ilkokul öğrencilerininse yüzde 49’u uykudan önce ekrana baktıklarını söyledi. 

Anket için ayrıca bin 500’ün üzerinde yetişkinin uyku düzeni araştırıldı. Katılanların yüzde 43’ü, 7 saatin altında uyuduklarını, yüzde 80’iyse gece en az bir kez uyandıklarını anlattı. Grubun yarısı ayrıca, uykudan önce ekranlı cihazlara baktıklarını ifade etti.

Gece kötü uyumanın hem yetişkinleri hem de çocukları yeme alışkanlıkları konusunda sağlıksız kararlar almaya sevk ettiğini vurgulayan BNF’den Dr. Lucy Chambers, “Uyku yoksunluğu ve uyku düzeninin bozulmasının, gerek yetişkinlerde gerekse gençlerde huysuzluk ve sinirlilik haline yol açabileceği durumlarda, devamlı hale gelen kalitesiz uyku, daha yüksek kalorili gıda almak ve daha sağlıksız yiyecekleri daha sık atıştırmak gibi beslenme tercihlerini olumsuz etkileyebiliyor" dedi.

BNF’nin bu yılın başında yayılmadığı rapora da atıfta bulunan Dr. Chambers, uyku yoksunluğu ve yarıda kalan uykuların, kalp hastalıkları, felç, Tip 2 diyabet, obezite ve yüksek tansiyon riskini artırabileceğini hatırlattı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU